Testy ECB: Co bude s bankami, které propadnou?

14.02.2014
čtk

Banky, které závažným způsobem neobstojí v letošním hodnocení kvality aktiv provedeném Evropskou centrální bankou (ECB), bude zapotřebí uzavřít. Uvedl to podle agentury Reuters šéf ministrů financí eurozóny, tedy takzvané Euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem.

ECB provede hodnocení kvality aktiv ve 130 bankách z 18 členských zemí eurozóny. Podle Dijsselbloema je důležité, aby eurozóna rychle obnovila zdraví bankovního sektoru, protože banky jsou klíčové pro hospodářské oživení. Šéf Euroskupiny upozornil, že některé banky již podnikají kroky ke zlepšení své situace, aniž by čekaly na výsledky hodnocení ECB.

Hodnocení kvality aktiv je součástí příprav eurozóny na vytvoření bankovní unie, v jejímž rámci bude ECB dohlížet na všechny banky. ECB získá nad bankami významné pravomoci, bude mít například právo odebírat bankovní licence a posuzovat akvizice.
Politici věří, že bankovní unie zvýší příliv úvěrů do ekonomiky, a podpoří tak její růst. Bankovní unie bude zahrnovat rovněž mechanismus pro uzavírání problémových bank a fond, ze kterého se toto uzavírání bude financovat. Banky do tohoto fondu během deseti let vloží 55 miliard eur (1,5 bilionu korun), napsala agentura Reuters.

Někteří politici se obávají, že velikost tohoto fondu je nedostatečná. Podle Dijsselbloema však částka 55 miliard eur představuje dostatečnou rezervu, protože peníze z fondu bude možné čerpat teprve poté, co na řešení problémů dané banky finančně přispějí její akcionáři, věřitelé i někteří velcí vkladatelé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek