EU přerušila jednání se Švýcarskem o programu výměn studentů

18.02.2014
čtk

Evropská unie pozastavila se Švýcarskem jednání o jeho účasti ve vědeckém programu Horizont 2020 a programu studentské výměny Erasmus+. Mluvčí Evropské komise Pia Hansenová v pondělí novinářům řekla, že rozhovory byly přerušeny do doby, než Švýcarsko rozšíří platnou smlouvu o volném pohybu osob s EU o Chorvatsko, které je od loňska novou členskou zemi unie. Vláda v Bernu ale o víkendu Chorvatsku oznámila, že po nedávném referendu zavádějícím kvóty na imigraci, nemůže příslušný protokol podepsat.

Podle mluvčí je velmi úzká souvislost mezi zapojením alpské země do obou vzdělávacích programů a smlouvou o volném pohybu osob s EU. „Vznikla nová, nejasná situace,“ podotkla. Právě rozšíření existujících dohod mezi Unií a Švýcarskem o Chorvatsko, které bylo do referenda vnímáno jako pouhá formalita, se nyní pro Brusel stalo indikátorem změny švýcarského přístupu.

EU už v minulých dnech varovala, že pozastavení diskusí o dalším zapojení alpské země do dvou programů bude jednou z prvních reakcí na nedávné referendum. V něm Švýcaři těsnou většinou zavázali svou vládu, aby ustavila kvóty omezující imigraci do země. Federální vláda v Bernu má na takový krok tři roky, už ale oznámila, že výsledek referenda zohlední ještě letos.

Konec volného pohybu zničí systém smluv s EU

Pokud tak učiní, dostane se do rozporu se smlouvou o volném pohybu osob, kterou má s Unií. Brusel přitom upozorňuje, že zrušení této smlouvy dominovým efektem shodí celý komplikovaný systém dohod, které Švýcarsku prakticky zaručují shodný přístup k jednotnému evropskému trhu, jako mají členské země unie. Stojí už přitom také rozhovory o dohodě týkající se přeshraničního využívání elektrické energie.

Dennis Abbott, mluvčí eurokomisařky pro školství Andrully Vassiliuové, dnes podotkl, že případný problém s programem výměny studentů Erasmus+ by začal až na podzim, v září či říjnu s novým akademickým rokem. Pro nynějších asi 3000 švýcarských studentů studujících v rámci programu v zemích EU by se nic měnit nemělo. Podobně by neměly být ohroženy už existující projekty týkající se Švýcarska v rámci programu Horizont 2020.

Horizont 2020 je největší unijní výzkumný a inovační program, v nynějším víceletém rozpočtu je na něj vyčleněno skoro 80 miliard eur (přes 2,1 bilionu korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek