EIB zmrazila své aktivity na Ukrajině

20.02.2014
čtk

Evropská investiční banka (EIB) zmrazila kvůi násilí na Ukrajině veškeré své aktivity na Ukrajině. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zatím svoji činnost na Ukrajině nepřeruší, pouze omezí svou angažovanost.

Prezident EIB Werner Hoyer na tiskové konferenci uvedl, že současná situace na Ukrajině je tak špatná, že by působení banky v zemi bylo politicky špatným signálem, ale také nezodpovědné vůči lidem, kteří na Ukrajině pro banku pracují.

Mluvčí EBRD uvedl, že nebudou následovat EIB. EBRD však zredukuje své styky a jednání s vládou. „Nepozastavili jsem svou činnost na Ukrajině, nicméně, stejně jako před třemi týdny, se soustředíme hlavně na soukromý sektor,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.

EIB se na Ukrajině podílí svými úvěry na podpoře malých a středních firem, na modernizaci řízení letového provozu a prodloužení trasy metra. Celková hodnota finančních kontraktů podepsaných s Ukrajinou v období let 2007 až 2013 dosáhla 2,149 miliard eur.

EIB je orgánem Evropské unie, jejími akcionáři jsou jednotlivé členské země EU. Mezi její hlavní obchodní aktivity patří poskytování dlouhodobých investičních úvěrů zejména na rozvoj infrastruktury. Řídí se pravidlem nefinancovat žádný projekt z více než padesáti procent. Finanční zdroje si půjčuje na mezinárodních kapitálových trzích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek