Německo pomůže Francouzům v Mali

20.02.2014
čtk

Část existující francouzsko-německé brigády se rozmístí v Mali, aby pomohla maliským vojákům a policistům potlačovat islámské radikály. Kancléřka Angela Merkelová podle agentury AP upřesnila, že se tak stane na jaře a že se to bude týkat asi 250 vojáků.

Kontingent bude součástí evropské výcvikové mise v Mali. Toto vojenské rozmístění má i velkou symbolickou hodnotu, prohlásila Merkelová v Paříži na společné tiskové konferenci s Hollandem. „Tato francouzsko-německá brigáda bude v Mali v rámci evropské operace pro výcvik a další pomoc, jejím cílem je zajistit definitivní obnovení bezpečnosti,“ uvedl podle agentury AFP François Hollande.

Francouzská armáda zahájila proti islamistům v Mali v lednu 2013 operaci, která ještě úplně neskončila, přestože se maliským silám s pomocí Francouzů podařilo hlavní skupiny radikálů již loni porazit.

Francouzsko-německá brigáda je součástí Evropského armádního sboru (Eurocorps). Vznikla v roce 1989 a její velení je v německém městě Müllheim. Tvoří ji podle AFP celkem asi 4800 vojáků z obou zemí. Působila již v Kosovu a Afghánistánu. V Africe budou její vojáci nasazeni poprvé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek