Asociační dohoda s EU? Až s novou vládou

24.02.2014
čtk

Teprve s ukrajinskou vládou vzešlou z nových voleb hodlá Evropská unie jednat o případném podpisu asociační dohody. Novinářům to dnes řekl mluvčí Evropské komise Olivier Bailly, podle kterého to ale neznamená, že by nynější přechodná vláda nebyla legitimní.

Roky chystanou asociační dohodu s EU a s ní spojenou smlouvu o volném obchodu loni v listopadu odmítl podepsat ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Místo toho se rozhodl soustředit se na zlepšení obchodních vztahů s Ruskou federací. Odstartoval tím ve své zemi politickou krizi, která v minulých dnech vyvrcholila převzetím moci v Kyjevě opozicí. EU celou dobu opakuje, že nabídka podpisu je stále na stole.

Bailly dnes poznamenal, že EU by o případném podpisu smluv chtěla jednat až s vládou vzešlou z demokratických voleb. Mělo by to podle něj zajistit, že o věci své suverénní rozhodnutí učiní vláda s jasnou většinovou podporou. „Měli bychom nechat přechodný proces, který nyní začal na Ukrajině, dojít k jeho závěrečnému bodu, k volbám,“ poznamenal Bailly.

Ukrajinský parlament v uplynulou sobotu vyhlásil na 25. května předčasné prezidentské volby. V parlamentu jsou podle agentury Interfax rovněž dva návrhy na uspořádání předčasných parlamentních voleb, na kterých trvají demonstranti z Majdanu: buď 22. června, nebo 26. října letošního roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek