Kolik Čechů zajímalo dění na Ukrajině?

24.02.2014
čtk

Dvě pětiny Čechů se na začátku února zajímaly o dění na Ukrajině. Většina z nich byla nakloněna účastníkům protestů a opozici. Počínání protestujících považovalo za dobré 63 procent, jednání opozice 55 procent lidí sledujících situaci na Ukrajině. Působení prezidenta Viktora Janukovyče hodnotila pozitivně desetina lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

CVVM výzkum provádělo mezi tisícovkou respondentů od 3. do 10. února. Výsledky tak nereflektují názory na dění v minulém týdnu, kdy přišly o život desítky lidí. CVVM předpokládá, že po eskalaci konfliktu se zájem české veřejnosti zvýšil. Zájem o dění na Ukrajině na začátku února tak byl například menší než o arabské jaro v roce 2011, které sledovalo 53 procent lidí.

Postoj české veřejnosti k tomu, zda by se měly situací zabývat OSN, Evropská unie, ČR nebo Rusko, je roztříštěný. Nejvíce vyhraněný postoj je k zapojení České republiky – podporuje ho 11 procent lidí, 78 procent je proti. Relativně nejvyšší podporu pro zapojení se do situace má OSN se 40 procenty podporujících, zákrok Evropské unie očekává 38 procent lidí a Rusko by se mělo aktivně zapojit podle 28 procent občanů.

Situace na Ukrajině vřela v posledních třech měsících. Protivládní demonstrace v Kyjevě propukly poté, co vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Konflikt eskaloval minulý týden, kdy v ulicích hlavního města přišly při demonstracích o život desítky lidí. Dnes vydala ukrajinská policie na svrženého prezidenta Viktora Janukovyče zatykač kvůli hromadným vraždám civilistů. Pátrá i po dalších představitelích bývalého režimu.

Celý výzkum je dostupný na stránkách CVVM

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek