V4 bude jednat o Ukrajině

24.02.2014
čtk

S novým vedením Ukrajiny bude jednat delegace Evropského parlamentu a šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. V Budapešti budou o situaci na Ukrajině diskutovat ministři zahraničí visegrádské skupiny a dalších zemí, mezi nimi také český ministr Lubomír Zaorálek.

O uplynulém víkendu poslanci v Kyjevě horečně rušili zákony spojené s Janukovyčovou érou a zbavovali vládu a státní správu jeho lidí. Obětí tohoto tažení se stal i sám prezident, kterého parlament v sobotu formálně zbavil úřadu a jeho pravomoci o den později předal novému šéfovi zákonodárného orgánu Oleksandru Turčynovovi.

Právě s ním by se měli dnes setkat členové delegace evropských zákonodárců, v níž je i europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Delegace je v Kyjevě od soboty a dnes se chtěla sejít i s propuštěnou bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Vůdkyně někdejší „oranžové revoluce“ však oznámila, že plánuje na několik dní si od politiky oddechnout, a tak je konání schůzky nejisté.

Do ukrajinské metropole míří také šéfka diplomacie EU. Ashtonová tam chce s klíčovými představiteli hovořit o trvalém řešení politické krize v zemi a opatřeních ke stabilizaci její bankrotem ohrožené ekonomiky. Ukrajina bude rovněž na programu jednání ministrů zahraničí takzvané visegrádské čtyřky (V4) s kolegy z Rumunska, Bulharska a Řecka, které se uskuteční v Budapešti. Členy V4 jsou kromě hostitelského Maďarska ještě Polsko, Česko a Slovensko. Vyjma ČR ostatní státy bloku sousedí s Ukrajinou a připravují se na možný příliv uprchlíků z postsovětské republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek