V4 jednala o Ukrajině. Podpoří ji plynem

25.02.2014
čtk

Visegrádská čtyřka vyzvala k zajištění mohutné finanční pomoci politicky otřesené Ukrajině. Samia pak nabídla energetickou pomoc, konkrétně zpětné dodávky plynu. Českou republiku na budapešťské schůzce ministrů zahraničí V4 zastupoval Lubomír Zaorálek. Kromě „čtyřky“ zde byli i zástupci Bulharska, Rumunska a předsednického Řecka.

Ve společném prohlášení po setkání ministrů V4 podle agentury MTI uvítali ukončení násilí a zvolení předsedou parlamentu Oleksandra Turčynova, spojence bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové. Ministři zdůraznili význam zachování územní celistvosti Ukrajiny. Nikdo by neměl přijímat opatření, která by ji mohla podkopat. Ministři také vyzvali k vytvoření vlády národní jednoty.

Dodávky zemního plynu

„Udržitelný a komplexní proces konsolidace musí rovněž zahrnovat ústavní reformy a přípravu svobodných a spravedlivých voleb, jakož i dodržování evropských demokratických hodnot, včetně práv národnostních, etnických a jazykových menšin,“ uvádí se dále v prohlášení, z něhož MTI cituje.

Ministři také vyzvali mezinárodní finanční instituce, aby poskytly „tolik potřebnou makroekonomickou pomoc zemi“. „V oblasti energetické bezpečnosti jsou země Visegrádu připraveny zajistit zpětný tok dodávek zemního plynu na Ukrajinu,“ dodali podle MTI.

Podle polského ministra zahraničí Radka Sikorského je k dispozici „obrovské množství makroekonomické pomoci pro Ukrajinu“, jakmile Kyjev uzavře příslušnou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). „Jak víte, máme s Ukrajinou dlouhou historii dohod, které nebyly naplněny,“ podotkl podle agentury Reuters Sikorski, který v minulých dnech hrál roli
zprostředkovatele Evropské unie mezi znesvářenými stranami na Ukrajině.

35 miliard dolarů

Úřadující ministr financí Ukrajiny Jurij Kolobov oznámil, že Ukrajina by v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů. Kyjev podle ministra navrhuje uspořádat velkou mezinárodní dárcovskou konferenci s účastí Evropské unie, USA, Polska, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších zemí a organizací, které by poskytly pomoc na modernizaci ukrajinské ekonomiky, reformy a přidružení k EU.

Rusko se po nedávném ukrajinském odmítnutí plánu na přidružení k Evropské unii zavázalo, že Kyjevu poskytne půjčku ve výši 15 miliard dolarů a slíbila snížení vývozní ceny zemního plynu o třetinu. Vzhledem k nepokojům v Kyjevě byl ale převod peněz pozastaven.

Schůzky v Budapešti se zúčastnili zástupci zemí Visegrádské čtyřky (Česka, Slovenska, Maďarska a Polska), jakož i .

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek