Evropský výbor proti omezení poplatků za platbu kartou

28.02.2014
čtk

Sněmovní evropský výbor je kritický vůči návrhu EU na omezení výše poplatků, které si banky mezi sebou účtují při transakcích platebními kartami. Podpořil stanovisko vlády, která je podle náměstka ministra financí Radka Urbana k evropskému nařízení „velmi rezervovaná“. Proti regulaci poplatků se postavila i Česká bankovní asociace.

Poplatek se pohybuje podle dřívějších informací mezi 0,6 až 1,2 procenta z platby. Nařízení by jej u debetních karet omezilo nejvýš na 0,2 procenta a u kreditních karet na 0,3 procenta. Opatření má podle zdůvodnění snížit náklady držitelů karet i obchodníků.

Česká vláda požaduje zachovat u těchto poplatků standardní tržní mechanismy, řekl před poslanci Urban. Majitelé karet by podle něho změnu prakticky nepocítili. Rozdíl by při průměrném nákupu v supermarketu činil prý asi tři koruny. Rovněž Pavel Hollmann z České národní banky soudí, že návrh nařízení je snahou regulovat oblast, která docela dobře funguje. „Trh žádnou regulaci nepotřebuje,“ komentoval předlohu Jan Matoušek z České bankovní asociace. Počet míst, která přijímají k platbám bankovní karty, podle něho roste a obchodníkům, kteří takovou možnost zákazníkům poskytnou, vzroste obrat.

Zpravodaj Marek Černoch navíc upozornil na to, že při zavedení regulace by banky hledaly způsob, jak peníze získat jinak. Na možnost zdražení jiných služeb poukázala už loňská studie Vysoké školy ekonomické v Praze, podle níž by nařízení mohlo ohrozit další rozvoj bezhotovostního platebního systému.

Návrh nařízení bude projednávat zřejmě až nový Evropský parlament, který vzejde z květnových voleb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek