Ministři EU na zvláštní schůzce projednají dění na Ukrajině

03.03.2014
čtk

Ministři zahraničí Evropské unie budou dnes na svém mimořádném jednání v Bruselu hledat společný postoj EU k ruskému postupu vůči Ukrajině. Schůzka, která začne až po poledni, by také mohla ukázat, že pro Unii je nynější kyjevská vláda legitimním představitelem země.

Podle unijních diplomatů by země EU mohly jednoznačným způsobem označit chování Moskvy za porušení ukrajinské suverenity a dát najevo, že podobný postup je nepřijatelný a že zásadně ovlivní další vztahy Unie s Ruskem.

Jednání šéfů diplomacií k této výsostně politické záležitosti bylo svoláno narychlo poté, co se o víkendu výrazně vyhrotily vztahy mezi prozatímní vládou v Kyjevě a Ruskou federací. Ruský prezident Vladimir Putin získal souhlas parlamentu s užitím armády na Ukrajině a poloostrov Krym už je de facto ruskými vojáky obsazený. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov žádá svět o konkrétní kroky, které by Ukrajině pomohly. Kyjev vyhlásil mobilizaci.

Diskutovat v Bruselu by se ale mohlo také o dalším postupu okolo možného podpisu asociační dohody s Ukrajinou. Nynější vláda v Kyjevě dává najevo, že by ji chtěla co nejdříve. Otázkou tak pro EU je, zda svolit k jednání s nynější vládou, či počkat na kabinet vzešlý z parlamentních voleb. Věc měla původně řešit řádná schůzka ministrů zahraničí později v březnu a pravděpodobně také evropský summit na konci měsíce.

Poslední otázkou, kterou ministři nejspíš proberou, jsou sankce vůči lidem, kteří se na Ukrajině v minulých měsících dopustili násilí. Některé evropské země už je ostatně samy vyhlásily na základě žádosti nové ukrajinské vlády, a tak by se tento postup mohl přenést na celounijní úroveň. I to by byl jeden z náznaků, že pro EU je nynější kyjevská vláda partnerem.

Poté, co z Ukrajiny uprchl svržený prezident Viktor Janukovyč, budou se sankce nejspíš týkat i jeho. Kyjev na něj ostatně vydal mezinárodní zatykač. Diplomaté členských zemí ale v neformálních rozhovorech upozorňují, že vzhledem k současnému vývoji není tato otázka zcela klíčová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek