Kvůli Ukrajině se ve čtvrtek sejde mimořádný summit EU

04.03.2014
čtk

Šéfové států či vlád Evropské unie se ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu v Bruselu, aby jednali o posledním vývoji na Ukrajině a o možnostech, jak snížit napětí. Oznámil to předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, který vrcholnou schůzku „osmadvacítky“ svolal. Unie uvažuje o možnosti uplatnit sankce vůči Rusku, které okupuje ukrajinský poloostrov Krym.

Ministři zahraničních věcí členských států EU na dnešním mimořádném jednání v Bruselu se rozhodli zvážit „cílená opatření“ proti Rusku, pokud Moskva nepřispěje k snížení napětí na Ukrajině. Po jednání o tom informovala šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, která zároveň vyzvala Rusko, aby stáhlo své jednotky na Krymu na své základny a začalo jednat s Kyjevem.

„V závěrech rady jsme uvedli, že územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny byly zcela zjevně porušeny agresivním počínáním ruských ozbrojených sil. Požadujeme od Ruska, aby své jednotky stáhlo a začalo plně uskutečňovat rusko-ukrajinské dohody o postavení Černomořské flotily. Vyzýváme také Rusko okamžitě začít jednání s Ukrajinou,“ citovala šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka agentura Interfax. Podle Lajčáka je na stole několik variant, například zmrazení rozhovorů o liberalizaci vízového režimu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek