MMF: Litva plní kritéria pro přijetí eura

04.03.2014
čtk

Litva splňuje veškerá kritéria pro přijetí eura a mohla by se stát členem eurozóny v roce 2015, jak plánuje. Uvedl to ve zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Podpořil tak názor litevskévlády a centrální banky. Litva se chce příští rok stát 19. členem eurozóny.

Litva je poslední z pobaltských republik, která ještě neplatí eurem. Estonsko zavedlo euro v roce 2011 a Lotyšsko na počátku letošního roku. Vilnius chtěl zavést euro již v roce 2007, tehdy se mu to však nepodařilo kvůli vyšší inflaci. Tentokrát však plní všechna kritéria, včetně rozpočtového deficitu, veřejného dluhu a dlouhodobých úrokových sazeb. Má také stabilizovaný kurz své měny k euru.

„Podívali jsme se velmi pozorně na tato přesná kritéria. Samozřejmě konečné rozhodnutí není na nás, je na Evropské komisi (EK) a Evropské centrální bance (ECB), ale jak to vidíme my, zdá se být všechno na dobré cestě,“ uvedl na tiskové konferenci šéf mise MMF v Litvě Christoph Klingen.

Zda se Litva stane členem eurozóny, by EK a ECB měly rozhodnout v červnu. EK Litvu varovala, že před schválením členství v eurozóně bude muset prokázat, že její veřejné finance jsou ve střednědobém výhledu udržitelné. „Jsem rád, že si MMF myslí, že vstup Litvy do eurozóny je pravděpodobný a chvályhodný. To vytvoří podmínky pro větší finanční stabilitu, intenzivnější zahraniční obchod a větší investice,“ reagoval na oznámení MMF premiér Algirdas Butkevičius, jehož citovala agentura Reuters.

MMF očekává, že průměrná inflace v Litvě v letošním roce bude činit jedno procento. Ekonomika by měla vzrůst o 3,5 procenta.
Litevská centrální banka letos čeká rozpočtový deficit 2,6 procenta HDP, tedy pod tříprocentním limitem nutným pro přijetí eura. Příští rok má deficit klesnout na 2,1 procenta HDP. Směnný kurz litevské měny, litasu, je již od roku 2002 pevně navázán na euro.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek