Soros chce investovat do problémových bank v EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 4.3. 2014

Světově proslulý investorský mág George Soros opět překvapil. V rozhovoru pro magazín Der Spiegel se nechal slyšet, že věří euru a začne investovat do evropských bank potýkajících se s krizí.

Americký investor chce nalít peníze do evropských bank, protože pouze soukromý sektor podle něj může zajistit dlouhodobý ekonomický vzestup. „Evropská centrální banka úspěšně napumpovala finance do bank v měnové unii,“ řekl Soros v rozhovoru pro Der Spiegel. „Problémem zůstává, že finanční sektor je neposlal v dostatečné míře dál do firem…. Možnosti centrální banky jsou omezené. Nevidím žádnou naději do té doby, než se více soukromích investorů začne angažovat ve státech postižených krizí,“ dodal.

Soros je podle svých slov dokonce připraven investovat do Řecka. „Hospodářské podmínky země se zlepšily. Nyní se jedná o otázku, zda je možné tam dlouhodobě vydělávat peníze. Až to bude možné, budeme tam investovat,“ řekl.

„Věřím euru, a proto se můj investorský tým připravuje, že brzy v Evropě vyděláme velkou částku, tím že napumpujeme peníze do evropských bank, které nutně potřebují hotovost. Právě takové soukromé angažmá v současnosti eurozóna potřebuje, a my chceme k tomu přispět,“ řekl.

Vydá se Evropa po japonské cestě?

83letý finančník v rozhovoru z minulého týdne zopakoval i kritiku politiky německé kancléřky Angely Merkelové. „Politika úspor, kterou kancléřka Evropě vnutila, byla špatná. Zbytečně krizi prohloubila,“ řekl. Situace na finančních trzích se sice uklidnila, o trvajícím hospodářském vzestupu však nemůže být řeč. „Obávám se, že eurozónu čeká podobně dlouhá doba stagnace, jakou prožívalo Japonsko v uplynulých 25 letech,“ dodal.

Soros již v minulosti dokázal svými výroky vzbudit pozornost finančního světa. Největší pozdvižení způsobil na počátku 90. let, kdy se mu podařilo úspěšné spekulovat proti britské libře. V roce 1969 založil jeden z prvních hedgeových fondů. Jeho majetek se odhaduje na 20 miliard dolarů.

Zahájením masivních investic do evropských bank by šel proslavený finančník proti proudu. Nad osudem evropských bank se dosud vznáší otazníky. V únoru to v rozhovoru pro Financial Times naznačila nová šéfka bankovního dohledu v měnové unii Danièle Nouyová. „Musíme akceptovat, že některé banky nemají budoucnost…. Musíme je nechat řádně odejít, a nepokoušet se je spojit s dalšími institucemi,“ řekla.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality