Jak by dopadly volby na Ukrajině?

05.03.2014
čtk

Ukrajinské politické strany Vlast a UDAR jsou v čele žebříčku voličských preferencí, který sestavila ukrajinská agentura Socis po pádu Viktora Janukovyče. Strana regionů, do převratu hlavní politická síla v zemi, ztratila své pozice a propadla se na čtvrté místo.

Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové je v čele s 15,4 procenta hlasů, uvedla agentura Socis v tiskové zprávě. Hned za ní s 15 procenty následuje UDAR populárního boxerského šampiona Vitalije Klička. Na třetí místo se překvapivě se 13,1 procenta dostala politická strana Solidarita, v jejímž čele stojí vlivný ukrajinský podnikatel Petro Porošenko. Až na čtvrtém místě je Strana regionů s 9,5 procenta. Hnutí Svoboda lvovského vůdce Oleha Ťahnyboka by získalo 5,4 procenta hlasů.

K volebním urnám by přišly čtyři pětiny voličů, z nichž ovšem zhruba třetina nemá o svém hlasu jasno. O datu mimořádných parlamentních voleb nebylo dosud rozhodnuto, spekuluje se o květnovém termínu.

Na charakter budoucích vztahů s mocným východním sousedem se ukrajinských voličů v jiném průzkumu ptala agentura Demokratická iniciativa. Ukázalo se, že spojení s Ruskem do jednoho státu si nepřeje 88 procent Ukrajinců. Nejvíc příznivců má integrace s Ruskem na Krymu, kde se pro renesanci svazového státu vyslovilo přes 40 procent dotázaných. V Doněcku to byla třetina, v Oděse čtvrtina a v Charkově 15 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek