Senátoři: postup Ruska je akt agrese

05.03.2014
čtk

Senátní zahraniční výbor odsoudil ruskou vojenskou agresi na Ukrajinu, i když část jeho členů doporučovala zdrženlivé stanovisko. Podle některých členů výboru za ČSSD nepojede předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v půlce března na plánovanou návštěvu do Moskvy. Šéf horní komory to ale zatím nepotvrdil.

Výbor podle usnesení, které bylo nakonec přijato jednomyslně, „odsuzuje jasné porušení státní svrchovanosti a narušení územní celistvosti Ukrajiny a postup ruských ozbrojených sil označuje za akt agrese“. Senátoři současně podpořili pondělní výzvu ministrů zahraničí EU ke stažení ruských vojsk z Krymu a k mírovému řešení krize. Doporučili pokračovat v jednání o přidružení Ukrajiny k EU.

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09) zůstal osamocen se svým návrhem, aby výbor doporučil Štěchovi zvážit či zrušit cestu do Moskvy. Štěch by tam měl jednat mimo jiné se zástupci horní komory ruského parlamentu, která o víkendu jednomyslně povolila vyslání ruských vojsk na Ukrajinu. Řada senátorů ale tuto výzvu označila za zbytečnou. „Já jsem dneska slyšel předsedu Senátu Milan Štěcha, že říká, že do Ruska nepojede,“ uvedl například Hassan Mezian (ČSSD).

Podle Františka Bublana (za ČSSD) ale musí své rozhodnutí před zveřejněním nejprve oznámit ruské straně. Štětina poznamenal, že Kreml rozumí jen dvěma věcem, a to řeči peněz a úderu pěstí do stolu. Podle senátora je čas opustit proslovy o znepokojení situací, přijmout razantní opatření typu společného vojenského cvičení na územích sousedících s Ruskem a „dát najevo tomu Kremlu, že prostě se nenecháme tahat za fusekli“.

Rusko podle Štětiny nyní na Krymu jedná podle scénáře z jižní Osetie, která se odtrhla od Gruzie. Nyní prý ještě hrozí scénář vyvolání chaosu a krveprolití na východní Ukrajině. Pak ruští vojáci podobně po vzoru řešení v gruzínské Abcházii „jako mírotvorci vstoupí do východní Ukrajiny, aby ochránili bratrský ukrajinský národ před těmi nacisty“, dodal Štětina.

Pavel Trpák (ČSSD) ale před silovým řešením varoval. „Nenaplnit silová usnesení by posílilo ruského medvěda,“ uvedl. Poznamenal také, že česká armáda by si pro přepravu těžkých zbraní do oblasti musela zřejmě pronajmout ruská letadla. Proklamace by také neměly v Ukrajincích vzbudit pocit, že za nimi Evropa a USA stojí tak pevně a jednotně, že je možné rozjet otevřený válečný konflikt.

Zdeněk Brož (za KDU-ČSL) podotkl, že smířlivost s Ruskem ohledně jeho postupu na Krymu není na místě. Rétorika ruských oficiálních míst je podle něj jak „přes kopírák“ jako v případě okupace Československa v roce 1968.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek