Sobotka pozval polskou vládu do Prahy

05.03.2014
čtk

Český premiér Bohuslav Sobotka pozval polskou vládu na společné jednání do Česka. Konat by se mělo po podzimních komunálních volbách. Novinářům to po jednání se svým polským protějškem Donaldem Tuskem řekl Sobotka. Předsedové vlád se shodli také na postoji k situaci na Ukrajině. Narušování suverenity a územní celistvosti Ukrajiny považují za nepřijatelné. Společné stanovisko sdělí i na čtvrtečním mimořádném summitu EU.

Sobotka novinářům řekl, že se s Tuskem dohodl na vzájemných konzultacích vlád obou zemí. Polští ministři by do ČR měli zavítat po komunálních volbách, které se v Česku uskuteční na podzim. Předsedové vlád Polska a Česka věnovali část jednání také situaci na Ukrajině.

Tusk ocenil, že se země visegrádské čtyřky snaží hovořit jedním hlasem. Společně se Sobotkou prý dnes dohodli stanovisko pro čtvrteční mimořádný summit EU. Tusk doufá, že unie se na postoji shodne a vyjádří nesouhlas s porušováním územní celistvosti Ukrajiny, především na Krymském poloostrově. Sobotka dodal, že země budou požadovat taková řešení, aby k porušování celistvosti nedocházelo.

Premiéři spolu dnes hovořili také o spolupráci v oblasti energetiky a při zlepšování ovzduší v Moravskoslezském kraji. Svou první návštěvu Polska ve funkci premiéra Sobotka zahájil krátce po poledni krátkou vzpomínkou u památníku Poláka Ryszarda Siwiece, který se v roce 1968 upálil na protest proti tehdejší okupaci Československa. Sobotka jeho čin označil na nesmírně statečný.

Odpoledne český ministerský předseda zavítal do polského Senátu, kde s jeho předsedou Bogdanem Borusewiczem jednal o přeshraniční spolupráci, o dopravní infrastruktuře i o krizi na Ukrajině. Před schůzkou a pracovním obědem s Tuskem pak ještě stihl krátkou prohlídku historického centra Varšavy.

Několikahodinovou návštěvu Polska český premiér, kterého vedle trojice ministrů doprovází například šéfporadce Vladimír Špidla nebo první náměstek ministra zahraničí Petr Drulák, zakončí schůzkou s předsedou Svazu demokratické levice (SLD) Leszkem Millerem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek