Středopraví lídři EU zdůrazňují právo Kyjeva na členství v EU

07.03.2014
čtk

Ukrajina může požádat o členství v Evropské unii. Chystá se to dnes prohlásit vlivná Evropská lidová strana (EPP), která je nyní nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. Stojí to podle agentury Reuters v návrhu prohlášení zdůrazňující odhodlání klíčových evropských metropolí podpořit Ukrajinu v její snaze odrazit ruskou intervenci na Krymu.

Návrh prohlášení vznikl na čtvrtečním sjezdu EPP v Dublinu, na kterém se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, polským premiérem Donaldem Tuskem a dalšími jeho účastníky setkala ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, upřesnila agentura.

„Říci toto v tento okamžik, kdy zemi hrozí, že bude anektována, ukazuje, že místo Ukrajiny je na Západě, nikoli v Rusku. Přestože to nemá právní podstatu, je to silné symbolicky,“ citoval Reuters osobu blízkou EPP, která si přála zůstat v anonymitě.

EPP v současnosti reprezentuje celkem 73 stran z 39 zemí. Hlásí se k ní například 12 předsedů vlád či prezidentů z EU. Pozvánku do Irska tak dostali vedle Merkelové a Tuska také například španělský premiér Mariano Rajoy či jeho švédský protějšek Frederik Reinfeldt. Členy EPP v České republice jsou TOP 09 a vládní KDU-ČSL.

Tymošenková v Dublinu vyzvala Evropskou unii, aby jednala a zabránila agresi Ruska, které podle ní drží Ukrajince na mušce. „Kreml musí pochopit, že Ukrajina je státem, ne teritoriem, svrchovanou zemí, která se může z vlastní vůle připojit k Evropě,“ prohlásila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek