10.03.2014
ČTK

Vysoká představitelka pro zahraniční politiku Catherine Ashtonová se v Teheránu setkala s iránským prezidentem Hassanem Ruháním a ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem. Finální dohoda s Iránem dosud nebyla uzavřena a Ashtonová vyjádřila obavy, že cesta k ní bude obtížná.

Posledním významnější jednání s Iránem proběhlo v listopadu 2013 v Ženevě, kdy mezinárodní komunita zaznamenala úspěch, když se jí podařilo dojednat provizorní dohodu s Iránem s platností na půl roku. „Tato dočasná dohoda je opravdu významná, ale ne tak jako konečné ujednání. A to bude obtížné a komplikované,“ uvedla Ashtonová. Státy Rady bezpečnosti OSN plus Německo, které tehdejší dohodu dojednaly, se snaží dospět k finálnímu řešení do 20 července, kdy stávající mírové ujednání vyprší.

Další rozhovory jsou naplánované na 17. března do Vídně. Zaríf si myslí, že je možné k dohodě dospět za čtyři až pět měsíců. Ruhání je považován za umírněného lídra, který je ochoten vyjednávat. RB OSN plus Německo chtějí, aby Irán dostatečně prokázal, že nevyvíjí jaderný program pro vojenské, ale pouze pro civilní účely. Podle agentury Reuters je cílem také detekovat případné nahromadění jaderného materiálu, které by Irán provedl, protože by mohlo naznačovat, že země směřuje k výrobě atomové bomby.

Návštěva Ashtonové v Iránu byla odsouzena izraelským premiérem Benjaminem Netanyahuem, protože Izrael údajně zadržel loď přepravující zbraně z Iránu do Gazy. Netanyahu pro EU Business prohlásil:“Chtěl bych se jí zeptat, jestli se svých iránských hostitelů zeptala na dodávku zbraní teroristickým skupinám, a pokud se nezeptala, tak proč?“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek