Evropští lidovci navrhují na šéfa Komise Junckera

10.03.2014
čtk

Evropská lidová strana (EPP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, si v pátek vybrala za svého kandidáta na post předsedy Evropské komise bývalého lucemburského premiéra a dlouholetého předsedu eurozóny Jeana-Claudea Junckera. Ten se tak střetne o křeslo s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, kterého před týdnem nominovala druhá nejsilnější skupina – Strana evropských socialistů (PES).

Vítěz tohoto souboje, který ve všech členských zemích Unie rozhodnou květnové volby do Evropského parlamentu, bude mít pak velkou šanci v čele Evropské komise nahradit Josého Barrosa, kterému končí druhý pětiletý mandát. Automaticky jisté to ale přesto mít nebude, protože svoje slovo budou pořád mít nejvyšší představitelé zemí EU. Jak ale předpokládá Lisabonská smlouva o reformě institucí Evropské unie, musejí „přihlédnout“ k výsledkům evropských voleb.

I tak bude výběr ovlivněn vyjednáváním kolem tří dalších významných funkcí v Unii: předsedy Evropské rady, šéfa unijní diplomacie a předsedy parlamentu.

Juncker během svého projevu na zasedání EPP v Dublinu, který pronesl střídavě v němčině, angličtině a francouzštině, se představil jako muž konsensu, který chce „budovat mosty v Evropě“. Politik připomněl svou roli při vzniku a záchraně eura na vrcholu finanční krize, kdy „učinil vše pro to, aby zabránil katastrofě“. Zároveň volal po sociálnější Evropě, čímž potvrdil svůj dlouholetý postoj jisté nedůvěry k liberalismu.

Juncker tak oživuje svoje politické ambice tři měsíce poté, co utrpěl v domácím Lucembursku porážku, kde po téměř 19 letech opustil post předsedy vlády.

V Dublinu byli také čeští zástupci z TOP 09 a KDU-ČSL, které jsou součástí EPP. „Jsem moc rád, že jsme zvolili jako lídra pro volby člověka, který je z malé země. Více tak porozumí nám, Čechům,“ reagoval šéf TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek