Asadova sestra do EU nemůže, rozhodl Soudní dvůr

12.03.2014
čtk

Tribunál Soudního dvora EU zamítl žádost Bušry Asadové, sestry syrského prezidenta Bašára Asada, aby nefigurovala na seznamu osob, kterých se týkají evropské sankce. Podle názoru soudu mohou být země EU oprávněně přesvědčeny, že v zemi se silnou tradicí rodinného sdílení moci je příbuzenství s prezidentem známkou spojení jeho sestry s režimem.

Sankce vůči Sýrii a jejím představitelům začaly platit v roce 2011. Od té doby byl seznam dotčených osob a firem několikrát rozšířen. Bušra Asadová je také vdovou po vysokém důstojníkovi. EU proto shledala, že Asadová má z režimu prospěch, je s ním spojena a má s ním finanční vazby. Její jméno se tak ocitlo na seznamu osob, kterým byly zmraženy finanční prostředky v EU a zakázán vstup na území unie.

EU podle tribunálu svůj postup dostatečně odůvodnila a neporušila právo prezidentovy sestry na obhajobu ani na soudní ochranu. Tribunál došel k závěru, že účinnost sankcí, které se mají týkat vedení syrského režimu, by mohly být omezeny, kdyby se daly snadno obejít prostřednictvím rodinných příslušníků. Soud odmítl argumenty Asadové, že
jako žena v domácnosti nevykonává veřejnou či hospodářskou funkci.

Tribunál uznal, že sankce omezují právo prezidentovy sestry na vlastnictví a zasahují jí do soukromého života. Vzhledem „k prvořadé důležitosti ochrany civilního obyvatelstva v Sýrii“ a pravidelnému přezkoumávání podoby sankcí, má soud za to, že omezení nejsou nepřiměřená.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek