ECB naznačuje tvrdý postoj k hodnocení bank

12.03.2014
čtk

Dokument Evropská centrální banky (ECB) naznačuje, že hodnocení kvality aktiv bank v eurozóně bude přísné. ECB chce banky tlačit k tomu, aby změnily postupy, které používají pro odhad výše ztrát, a braly při hodnocení rizika v úvahu pohled ECB na hodnocení majetku.

ECB koncem roku převezme kontrolu nad 128 největšími bankami v eurozóně. Ještě předtím chce překontrolovat jejich rozvahu a kvalitu aktiv, a zjistit, zda mají dostatek kapitálu. Cílem je zvýšit důvěru investorů v bankovní sektor eurozóny.

Tým složený ze zástupců úřadů pro národní dohled nad bankami a auditorů nejprve překontroluje úvěrové registry bank. V létě se potom uskuteční testy, které mají odhalit, jak by banky byly schopné ustát některé šokové situace. Výsledky všech zjištění budou zveřejněny v říjnu. Podle odhadů budou banky pro odstranění nedostatků potřebovat zvýšit kapitál o 280 až 770 miliard eur. Rozsah testů je podle agentury Reuters nebývalý. Banky v eurozóně ještě nikdy nebyly hodnoceny podle jednotných měřítek.

V rámci kontroly budou týmy rovněž hodnotit, zda jsou správně ohodnocené bankovní záruky v podobě realit, letadel, lodí nebo uměleckých děl. Pomoci jim k tomu mají znalci z oboru a aktualizované nezávislé ocenění trhu. Podle ECB jsou záruky nadhodnoceny u většiny případů, jejichž poslední hodnocení třetích stran je starší než rok.

Převzetí dohledu nad bankami je součástí snahy o vytvoření bankovní unie. ECB získá nad bankami také významné pravomoci. Bude mít například právo odebírat bankovní licence a posuzovat akvizice. Bankovní unie bude zahrnovat i mechanismus pro uzavírání zadlužených bank a fond, ze kterého se tyto kroky budou financovat. Banky do tohoto fondu během deseti let vloží 55 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek