Výzva G7 Rusku: neměňte postavení Krymu

12.03.2014
čtk

Lídři Francie, Německa, Itálie, Británie, Japonska, USA a Evropské unie vyzvali v prohlášení Rusko, aby přestalo se všemi snahami o změnu postavení Krymu v rozporu s ukrajinským a mezinárodním právem. Moskva má podle nich také přestat
podporovat referendum o připojení poloostrova k Ruské federaci, které je plánované na neděli.

Ruská anexe Krymu by podle vyjádření lídrů této skupiny, označované jako G7, byla jasným porušením Charty OSN i dalších smluv včetně závazků z Budapešťského memoranda z roku 1994. Kromě dopadů na jednotu, územní celistvost a suverenitu Ukrajiny by anexe měla vážné důsledky pro právní řád, který chrání suverenitu všech zemí.

Pokud Ruská federace k takovému kroku přistoupí, budou státy G7 reagovat „individuálně i kolektivně“, stojí v prohlášení.

Referendum na Krymu o jeho přistoupení k Rusku vyhlásila tamní promoskevská vláda na neděli. Poloostrov fakticky ovládají neoznačení vojáci, o nichž vrchní velitel NATO v Evropě uvedl, že se jedná o příslušníky ruských ozbrojených sil. Nedělní referendum nebude mít podle lídrů zemí skupiny žádný právní význam. Jeho nedostatečná příprava a zastrašující přítomnost ruských vojáků na poloostrově prý také způsobí, že se bude jednat o pochybnou proceduru bez morální síly.

„Ze všech těchto důvodů výsledek neuznáme,“ stojí v prohlášení. Také vláda v Kyjevě, kterou západní země na rozdíl od Moskvy mají za legitimní, prohlásila, že výsledek uznat nehodlá.

Lídři zemí G7 zopakovali výzvu Rusku, aby okamžitě zmírnilo napětí na Krymu a v dalších částech Ukrajiny, stáhlo své ozbrojené síly do posádek i číselných stavů před počátkem krize a zahájilo přímá jednání s ukrajinskou vládou. Rusko by také mělo přispět k mezinárodnímu zprostředkování a k vytvoření pozorovatelských misí, které prý mohou řešit všechny jeho možné legitimní obavy. Moskva svůj postup na Krymu zdůvodňovala snahami o ochranu údajně ohrožených ruských obyvatel Krymu.

Lídři skupiny G7 naléhavě vyzvali Rusko, aby se připojilo ke společnému úsilí řešit krizi diplomatickým procesem a podpořilo cestu k suverénní, nezávislé, otevřené a jednotné Ukrajině. Rusku také připomněli své rozhodnutí přerušit přípravu na summit skupiny G8, tedy G7 a Ruska, chystaný na léto do černomořského letoviska Soči.

Summit Evropské unie už minulý týden rozhodl o přerušení jednání s Ruskem o uvolnění vízové politiky a dlouhodobých rozhovorů o nové základní dohodě upravující vzájemné vztahy. EU tehdy také oznámila, že pokud Rusko „v několika dnech“ nezačne jednat s vládou v Kyjevě a nebude dosaženo výsledků, přistoupí k dalším sankcím. V pondělí se v Bruselu schází unijní ministři zahraničí a podle diplomatů už je příslušný podklad připravený.

Agentura Reuters, která materiál viděla, uvádí, že dokument mluví o zákazu cest do EU pro ty osoby, které jsou odpovědné za činy ohrožující územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny. Další z článků hovoří o zmrazení v EU umístěných ekonomických prostředků těch, kdo jsou odpovědní za akce proti ukrajinské celistvosti. Konkrétní jména však zatím zřejmě
nejsou určena, uvedla agentura. Ukrajinskou krizí se bude zabývat i unijní summit v Bruselu 20. a 21. března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek