EU dnes rozhodne o půjčce miliardy eur pro Ukrajinu

19.03.2014
čtk

Evropská unie by dnes měla schválit půjčku ve výši jedné miliardy eur (asi 27 miliard Kč) pro Ukrajinu. Je to součást širšího balíčku v hodnotě 11 miliard eur (asi 300 miliard Kč) určeného pro Kyjev, který Evropská komise zveřejnila na počátku března. Brusel považuje finanční pomoc vedle politického úsilí za další pilíř stabilizace Ukrajiny. Ta se potýká s hlubokou státní krizí, která vyvrcholila v rozhodnutí Simferopolu a Moskvy o přičlenění Krymu k Rusku.

Příslušnou smlouvu o přistoupení separatistického Krymu k Ruské federaci v úterý podepsal prezident Vladimir Putin. Dokument nyní čeká posouzení ruským ústavním soudem a ratifikace v ruském parlamentu. Ukrajina odtržení Krymu považuje za protiprávní akt. Stejný názor zastává i Západ, který Moskvu varoval, že zpřísní dosavadní sankce. Rusko pohrozilo, že na sankce zareaguje odvetnými opatřeními.

Zmíněná miliarda eur doplní už dříve schválených 610 milionů eur (asi 16,5 miliardy Kč) ve stejném programu unijní makrofinanční pomoci. Ten je k dispozici partnerským zemím Unie, které mají potíže s platební bilancí. Očekává se také, že v dubnu či květnu měly začít na Ukrajinu proudit další evropské peníze, tentokrát v rámci rozvojové pomoci. Její celková částka má dosáhnout asi 1,4 miliardy eur (skoro 38 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek