Co obsahují politické kapitoly dohody s Ukrajinou

21.03.2014
čtk

Stručný obsah politických kapitol Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou, tedy preambule a hlav I, II a VII, podepsaných dnes na summitu v Bruselu.

V PREAMBULI je vybraný výčet nejdůležitějších oblastí vzájemných vztahů a odkaz na společně sdílené hodnoty – demokracii, respektování lidských práv a základních svobod, právní stát. Preambule uznává Ukrajinu jako evropskou zemi s historií a hodnotami sdílenými s EU. Uznává evropské aspirace Ukrajiny. Preambule také zdůrazňuje, že politické přidružení a hospodářská integrace Ukrajiny a EU bude záviset na pokroku a provádění reforem nezbytných k prosazování zmíněných hodnot.

HLAVA I zahrnující obecná ustanovení definuje obecné principy vzájemné spolupráce, pokud jde o přidružení. Těmito principy jsou demokratické zásady, respektování lidských práv a základních svobod a právní stát. Dále je to respektování suverenity a územní integrity, nedotknutelnost státních hranic a nezávislosti a boj proti šíření zbraní hromadného ničení. Dalším obecným principem je tržní ekonomika, dobré vládnutí, boj proti korupci, organizovanému zločinu a terorismu a podpora udržitelného rozvoje a multilateralismu.

HLAVA II se zaměřuje na politický dialog a reformy, politické přidružení, spolupráci a sbližování v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. Počítá s rozšiřováním spolupráce v oblastech společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky. Tato spolupráce by se měla především zaměřovat na:

  • posilování mezinárodní stability a bezpečnosti založené na účinné multilaterální spolupráci
  • spolupráci v oblasti mezinárodní bezpečnosti a krizového řízení
  • zajištění míru, bezpečí a stability na evropském kontinentě
  • prosazování míru a mezinárodní spravedlnosti prostřednictvím ratifikace Mezinárodního trestního tribunálu

HLAVA VII se věnuje institucionálním, obecným a závěrečným ustanovením. Zřizuje summit EU-Ukrajina, který bude nejvyšší úrovní vzájemných kontaktů, Radu přidružení pro setkávání ministrů a Výbor pro přidružení jako pomocný pracovní orgán rady. Zřizuje Parlamentní výbor pro přidružení jako platformu pro setkávání zástupců Evropského parlamentu, národních parlamentů členských států EU a ukrajinského parlamentu. Zřizuje také Platformu občanské společnosti, která má podpořit občanskou společnost a setkávání jejích zástupců. Zavádí postupné sbližování právního rámce Ukrajiny s právním rámcem EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek