Füle kritizoval cenzuru Twitteru v Turecku

21.03.2014
čtk

Turecko zablokovalo přístup k mikroblogové síti Twitter. Premiér Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek označil tuto sociální síť za zhoubnou. Eurokomisař Štefan Füle prohlásil, že je krokem Ankary „vážně znepokojen“. Podle vicepremiéra Aliho Babacana jde o dočasný krok.

Na svém twitterovém účtu odsoudil krok k cenzuře eurokomisař pro rozšíření unie Štefan Füle. „Možnost volně komunikovat a svobodně si vybrat způsob, jak to provést, je základní hodnotou EU,“ napsal český eurokomisař.

Turecká opozice se hodlá kvůli cenzuře Twitteru obrátit na soud. Jeden z předáků Lidové republikánské strany (CHP) pro Reuters řekl, že strana chce žalovat rovněž Erdogana za omezování osobních svobod Turků.

Twitter dnes svým uživatelům radil, jak lze blokádu sítě obejít.

Erdogan: Mě to nezajímá

Erdogan již ve čtvrtek uvedl, že mu případná kritika ze strany Západu nevadí. „Mezinárodní společenství může říkat to či ono. Mě to vůbec nezajímá. Každý uvidí, jak je Turecká republika silná,“ prohlásil premiér na shromáždění několika tisícovek svých příznivců v severozápadní provincii Bursa.

Podle vicepremiéra Babacana je zablokování pouze dočasné. Bude trvat do doby, než se prý podaří vládě a provozovatelům sítě podaří najít společné řešení. „Nemyslím si, že to bude trvat dlouho. Musí být nalezeno společné řešení,“ řekl politik televizní stanici CNBC.

Turecký list Hürriyet s odvoláním na vládní zdroje napsal, že lidé odpovědní za provozování Twitteru ignorovali několik soudních rozhodnutí, která na základě stížností tureckých občanů internetovou platformu vyzývala k odstranění některých linků.

Podle Erdogana něj je Twitter jedním z původců loňských protestů v Istanbulu. Protesty začaly loni v červnu původně kvůli kácení stromů v parku Gezi u Taksimského náměstí v Istanbulu. Postupně se k nim přidávalo stále více lidí, až se demonstrace rozšířily po celé zemi. Při střetech s policií bylo zraněno na 8000 lidí, několik tisíc osob bylo zatčeno.

Protivládní nepokoje trvají dodnes, a to kvůli korupčním skandálům Erdoganovy vlády i jejím kontroverzním krokům. V únoru Turci vyšli do ulic kvůli zákonu, který zpřísňuje dohled nad internetem. Společnost Google řadí Turecko v cenzuře internetu hned vedle Číny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek