Novým generálním tajemníkem NATO se má stát Jens Stoltenberg

24.03.2014
čtk

Bývalý norský premiér by měl být novým šéfem Severoatlantické aliance. O jeho nástupu do funkce bude definitivně rozhodnuto na summitu členských zemí NATO, který se bude konat začátkem letošního dubna v Bruselu.

„Proces (rozhodování) ještě není formálně ukončený a teoreticky mohou jmenování norského kandidáta zablokovat nepředvídané události,“ uvedl norský list Aftenposten a dodává: „Lidé obeznámení s z rozhodováním zevnitř ale nevidí nic, co by mohlo zabránit tomu, aby se Jens Stoltenberg stal 13. generálním tajemníkem NATO.“

Americký prezident Obama a německá kancléřka Merkelová proti navrženému kandidátovi nic nenamítají. Podle Aftenposten Stoltenbergovu kandidaturu podpořil i britský premiér Cameron a francouzský prezident Hollande. Stoltenberg je předsedou Norské dělnické strany a do října 2013 vedl deset let norskou vládu. Ve funkci generálního tajemníka NATO by měl vystřídat Dána Anderse Fogha Rassmusena, kterému vyprší mandát 30. září 2014.

Dalšími kandidáty, o kterých se v souvislosti s postem generálního tajemníka NATO spekulovalo, byli šéf Evropské komise José Manuel Barroso, italský ministerský předseda Franco Frattini nebo polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorský.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek