Obama bude v Evropě jednat o Ukrajině, atomu i clech

24.03.2014
čtk

Americký prezident Barack Obama dnes přijede na návštěvu Evropy, během níž se zúčastní několika vrcholných schůzek. K původně plánovanému summitu o jaderné bezpečnosti v Haagu a jednání s evropskými lídry v rámci summitu EU-USA přibyla na poslední chvíli také schůzka zemí G7 o ukrajinské krizi. Právě téma Ruska a Ukrajiny bude zřejmě Obamově cestě do tří evropských zemí dominovat.

Obama v pondělí přicestuje do Haagu, kde se bude konat plánované dvoudenní jednání světových lídrů o jaderné bezpečnosti. Jedním z očekávaných témat rozhovorů, kterých se vedle Obamy zúčastní dalších pět desítek čelných světových politiků včetně šéfa OSN Pan Ki-muna, bude Írán, který v současnosti vede se světovými mocnostmi jednání o omezení a kontrole svého jaderného programu. Jde již o třetí světový summit o otázkách jaderné bezpečnosti a odzbrojení.

Na okraj mítinku se uskuteční jednání špiček zemí G7, které budou řešit další společný postup vůči Rusku v otázce ukrajinské krize. „Schůzka se zaměří na situaci na Ukrajině a další kroky, které může (skupina) G7 podniknout v reakci na poslední vývoj a jako podporu Ukrajině,“ uvedl Bílý dům.

Skupinu G7 vedle USA tvoří Británie, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Kanada. Spojené státy a Evropská unie již kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym přijaly sankce vůči odpovědným ruským, krymským a ukrajinským politikům a přislíbily jejich rozšíření.

Z Nizozemska, kde povede rovněž oddělená jednání s představiteli místní vlády, zamíří americký prezident ve středu do Bruselu, kde jej přivítá předseda Evropské komise José Barroso. Obama se zúčastní summitu EU-USA, který se vedle ukrajinské krize bude zabývat především euroamerickou dohodou o největší zóně volného obchodu na světě. Podle agentury Reuters mají obě strany v plánu během jednání slíbit odstranění veškerých cel ve vzájemném obchodě. Summit za účasti Obamy má urovnat napětí kolem tématu cel, které vzniklo ve chvíli, kdy americká strana nabídla méně výraznou redukci cel na evropské zboží, než EU na dovoz přes Atlantik.

O den později vyrazí šéf Bílého domu do Itálie, kde má na programu své vůbec první setkání s papežem Františkem. Jednat bude také s prezidentem Giorgiem Napolitanem a novým premiérem Matteem Renzim.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek