Mise OBSE míří do 10 ukrajinských měst

26.03.2014
čtk

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zahájí svou misi na Ukrajině do konce týdne, část z nich už odjela do míst svého působení na západě a východě země. Na úterní tiskové konferenci v Kyjevě to uvedl oznámil šéf pozorovatelské mise OBSE Adam Kobieracki. Pozorovatelé budou působit v deseti ukrajinských městech.

Na Ukrajinu už přijeli pracovníci vídeňské centrály OBSE, brzy se k nim připojí i pozorovatelé z jednotlivých členských zemí. Podle pondělního prohlášení mluvčí českého ministerstva zahraničí Johany Grohové se chce aktivně zapojit do této mise i Česká republika, experty ale zatím vybírá. Termín pro jejich nahlášení je podle Grohové tento čtvrtek.

Podle Kobierackého bude v misi OBSE působit nejprve asi sto lidí, později se jejich počet může až čtyřnásobně zvýšit. Jejich základním úkolem bude sbírat informace o bezpečnostní situaci v ukrajinských regionech, o dodržování lidských práv a občanských svobod a o postavení národnostních menšin. První zprávu chce mise sestavit už během příštího týdne.

O mandátu pozorovatelského týmu rozhodly státy OBSE minulý týden. Zahraniční komisaři budou působit v deseti ukrajinských městech, jmenovitě v Chersonu, Oděse, Lvově, Ivano-Frankivsku, Charkově, Doněcku, Dněpropetrovsku, Černivcích, Luhansku a hlavním městě Kyjevě. Na ruský nátlak se působnost mise nevztahuje na okupovaný Krym.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek