Füle jednal v Kyjevě o následcích ruské anexe a vízech

27.03.2014
čtk

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle jednal ve středu v Kyjevě s úřadujícím ukrajinským prezidentem Oleksandrem Turčynovem o následcích ruské okupace Krymu. Oznámila to agentura Unian s odvoláním na oficiální tiskovou zprávu. Turčynov českého diplomata informoval o „systémových krocích“ nového ukrajinského vedení, jež mají stabilizovat vnitropolitickou situaci v zemi.

Ukrajina se navzdory ruské agresi nezastaví na cestě k demokratizaci a ústavní reformě, řekl Turčynov. „Cílem je zařadit se do rodiny evropských zemí,“ prohlásil. Oba politici se podle agentury Unian shodli na tom, že po podpisu politické části smlouvy o přidružení z minulého týdne bude příštím krokem zavedení bezvízového režimu mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

Füle při setkání prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin svým chováním popřel základní principy světového bezpečnostního systému. „Chceme s Ukrajinou pracovat k tomu, aby se Putin dalších chyb nedopustil,“ řekl Füle.

Eurokomisař se ve středu rovněž setkal s ukrajinským ministrem zahraničí Andrijem Deščycjou. Füle podle agentury Unian vyjádřil odhodlání EU poskytnout Ukrajině maximální pomoc při zavádění společenskopolitických a sociálně ekonomických reforem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek