Krymská krize sbližuje USA s Evropou, Moskva počítá ztráty

27.03.2014
čtk

Spojené státy v otázce Ukrajiny koordinují svůj postup s Evropou a jednají o možných dalších protiruských sankcích. V Bruselu to ve středu prohlásil americký prezident Barack Obama po jednání s představiteli Evropské unie. Podle zprávy Světové banky pocítí ruská ekonomika dopad politiky Kremlu už nyní: hrubý domácí produkt Ruska by mohl letos klesnout až o 1,8 procenta a odliv kapitálu dosáhnout 150 miliard dolarů. Důsledky rozpadu hospodářských vztahů s Ruskem pocítí ale i Ukrajinci.

Ukrajinské domácnosti totiž zaplatí od května o polovinu větší poplatky za plyn a další růst cen plynu by měl pokračovat až do roku 2018. Skokové zvýšení ceny, které svržený prezident Viktor Janukovyč vytrvale odmítal, je podmínkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro poskytnutí úvěru v objemu 15 až 20 miliard dolarů (až 398 miliard Kč). Neochota Janukovyče zrušit program štědrých dotací byla jedním z důvodů, proč MMF zmrazil v roce 2011 předchozí uvěrový program pro Kyjev.

O potřebě stabilizovat ukrajinskou ekonomiku hovořil v Bruselu i Obama. Řekl, že Západ je rozhodnut Ukrajině v tomto ohledu pomoci. „Spojené státy a Evropa jsou v této otázce jednotné,“ zdůraznil prezident. Zároveň varoval, že pokud Rusko nezmění kurz, bude to mít důsledky pro jeho ekonomiku.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s včera zhoršila výhled úvěrového ratingu ruské banky Rossija ze stabilního na negativní. Rozhodnutí odráží názor agentury, že americké sankce uvalené na tuto bankovní skupinu by mohly mít nepříznivý dopad na její činnost, uvedla Standard & Poor’s ve vysvětlujícím prohlášení. Agentura potvrdila bance hodnocení její úvěrové spolehlivosti na známce BB-. Zároveň uvedla, že samotné hodnocení pozastavuje. Důvodem jsou prý restrikce, které „předem vylučují pokračovat v ratingu banky“.

Ekonomická témata budou podle ukrajinského tisku dominovat kampani před prezidentskými volbami naplánovanými na 25. květen. Ukrajinci podle zatím posledního průzkumu spoléhají na miliardáře Petra Porošenka, jediného oligarchu, který se během únorových nepokojů otevřeně postavil na stranu prozápadní opozice.

Porošenko podle průzkumu se čtvrtinou hlasů s přehledem vede nad šéfem strany UDAR Vitalijem Kličkem (8,9 procenta) i vůdkyní strany Vlast Julijí Tymošenkovou (8,2 procenta). Oba by podle sociologů ve druhém kole jasně porazil.

Sama Tymošenková vstoupila do kampaně odposlechnutým telefonním hovorem, v němž hrozila ruským okupantům zbraněmi včetně atomových. Vysloužila si za to dnes pokárání z Berlína, kde si nedávno léčila nemocnou páteř. Podle mluvčího kancléřky Angely Merkelové Steffena Seiberta expremiérčiny násilnické představy a fantazie zašly příliš daleko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek