Řecko letos doufá v příjmy 3,7 miliardy eur


Euroskop, čtk, 31.3. 2014

Rozhovory s Aténami o seznamu řeckých reformních záměrů, který by uspokojil mezinárodní věřitele země, dál pokračují, řekl novinářům mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Mluvčí Komise: Ještě nejsme u cíle

Podle agentury AFP plánují Atény dosáhnout letos příjmů 3,7 miliardy eur, do nichž jsou zahrnuty i výnosy z privatizace za 1,5 miliardy. Primární rozpočtový přebytek bez započítání splátky dluhů by měl činit 1,2 až 1,5 procenta HDP.

Schinas připomněl, že od pátku o možnostech jedná pracovní skupina v Bruselu. Její členové se scházeli přes celý víkend. Fakta také pomáhá zjišťovat a ověřovat expertní tým přímo v Aténách.

„Ještě nejsme u cíle,“ prohlásil o vývoji jednání Schinas. Evropská komise podle něj nebude komentovat detaily rozhovorů. Pokračující diskuse jsou prý ale pozitivním signálem, že všechny strany se hodlají konstruktivně podílet na hledání řešení.

„Cílem je zajistit, aby byl seznam reformních návrhů věrohodný i dostatečně obsáhlý,“ vysvětlil mluvčí. Evropská komise tvoří spolu s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem trojici institucí, která musí s podobou řeckých záměrů souhlasit před tím, než ministři financí eurozóny uvolní Aténám poslední část peněz ze stávajícího záchranného programu.

7,2 miliardy eur čeká na rozhodnutí

Eurozóna, tedy ministři financí zemí používajících společnou měnu, koncem února souhlasila s prodloužením programu o čtyři měsíce. Výplata zbývajících 7,2 miliardy eur (198 miliard Kč) ale stojí právě na zhodnocení návrhů reformních změn.

Informovaný zdroj minulý týden agentuře Reuters řekl, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu peníze 20. dubna. Země totiž musí splácet část svých stávajících dluhů.

O podobných termínech nechtěl Schinas spekulovat, naznačil jen, že telekonference příslušné pracovní skupiny by se mohla uskutečnit ještě do Velikonoc, tedy tento týden, řádné jednání pak nejspíš 8. dubna. Euroskupina jako taková se může sejít mimořádně, kvůli Řecku už se to letos stalo. Ministry financí všech zemí EU čeká neformální schůzka v lotyšské metropoli Rize až koncem měsíce.

Řecko věří v lepší výběr daní

Podle AFP doufají Atény, že velkou část z příjmů do státní pokladny bude tvořit především efektivnější výběr daní a poplatků. K zlepšení výběru DPH, které má vynést 350 milionů eur, má přispět i zavedení losování účtenek po portugalském vzoru, jež by mělo přimět kupující, aby aktivněji přispívali k boji proti daňovým únikům.

Privatizovat chce nová vláda tvořená koalicí levicové strany SYRIZA a nacionalistických Nezávislých Řeků 67procentní podíl státu v přístavu Pireus nebo některá regionální letiště.

Kabinet je také připraven zpomalit svoje plány ohledně revalorizace důchodů či minimálních mezd. S mezinárodními věřiteli se podle všeho nemůže shodnout v otázce státních zaměstnanců: Atény chtějí zvrátit trend jejich masivního propouštění.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality