Summit EU-Afrika začíná


Lucie Priknerová, Euroskop, 2. 4. 2014

Brusel dnes hostí summit EU-Afrika, jehož hlavní motto je:“Investice do lidí, prosperity a míru“. Setkání má být dalším krokem v rozvojové politice EU, která podle portálu Euobserver poslala do Afriky mezi lety 2007-2012 v rámci oficiální rozvojové pomoci 24 miliard eur.

Summitu v Bruselu se zúčastní 65 hlav evropských a afrických států a zástupci 90 zemí, mezi nimi je jak německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande, tak např. prezident Nigérie Goodluck Jonathan. Setkání lídrů bojkotuje Zimbabwe, protože EU odmítla dočasně zrušit sankce proti manželce prezidenta Roberta Mugabeho – Grace, která pro vstup do EU nedostala vízum. Na podporu Mugabeho na summit nepřijede ani jihoafrický prezident Jacob Zuma. Eritrea nedostala pozvánku kvůli porušování lidských práv.

Hlavy států by měly diskutovat zejména o podpoře afrického podnikání a zjistit možnosti, jak posílit ekonomický růst kontinentu. Mezi další témata bude patřit zemědělství nebo obchod. Letošního summitu se zúčastní také český premiér Bohuslav Sobotka, který bude mít bilaterální schůzku s tuniským prezidentem Munsifem Marzúkím.

Ekonomické vztahy EU a Afriky

Obchod mezi EU a Afrikou neustále vzrůstá, mezi lety 2007 až 2012 evropský dovoz vzrostl o 46 procent. V roce 2012 unie dovezla zboží za 187 miliard eur (asi pět bilionů korun), do Afriky naopak putovalo zboží za 152 miliard (přes čtyři biliony korun). EU je pro Afriku hlavní dodavatel i hlavní exportní trh. Vzrůstají také vzájemné investice a Evropa je největší africký rozvojový partner. V minulém finančním období, tedy od roku 2007 EU do rozvoje Afriky investovala okolo 141 miliardy eur (asi 3,8 bilionu korun), další peníze putovaly z různých členských zemí.


EU se chystá do Středoafrické republiky

Současné setkání je už čtvrté v pořadí. V roce 2000 se konalo v Káhiře, o sedm let později v Lisabonu a v roce 2010 v Tripolisu. EU v Africe pomáhá také OSN, proto se současného summitu jako čestný host účastní generální tajemník OSN Pan Ki-Mun. Spolupráce Unie s OSN se týká zejména snahy o zajištění míru a bezpečnosti.

„Za posledních deset let jsme získali 1,2 miliard eur pro „African Peace Facility“ a jsem rád, že dnes vás mohu informovat, že během příštích třech let půjde do tohoto programu dalších 800 milionů eur. To je konkrétní příklad, jak podporujeme cíle, které s OSN v Africe sdílíme“, uvedl šéf Evropské komise José Manuel Barosso. „S OSN pracujeme ruku v ruce v Mali, Somálsku a děláme vše pro rychlé spuštění operace ve Středoafrické republice,“ dodal předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

EU se rozhodla, že do Středoafrické republiky pošle 1000 vojáků, kteří budou působit hlavně v konfliktem nejvíce zasažené oblasti- tedy v hlavním městě Banguí. „Nic tam není, není tam žádná koherentní armáda, žádná policie, žádný právní systém, stěží nějaká detenční zařízení. Takže, když nemáte policii ani soudce, nemáte právní stát“, uvedla po své návštěvě země šéfka lidskoprávní sekce OSN Navi Pillayová. Barroso uvedl, že Komise se podle něj zabývá nejen otázkou stabilizace, ale i rozvojové pomoci Středoafrické republice a dodal, že 100 milionů eur z EU by v této zemi mohlo putovat do vzdělání, zdravotnictví, výživu a organizaci voleb.


Afrika jako rovnocenný hráč

Euobserver se domnívá, že africkou výhodou je vysoké procento mladých lidí v populaci a že ti vzdělaní a schopní by mohli pomoci při rozvoji africké ekonomiky. Např. Nigérie se brzy stane třetí nejpočetnější zemí světa. Potenciál, který dnešní Afrika má, je pro EU velmi důležitý. V souladu s ním chce totiž Unie začít se změnou k přístupu vůči africkému kontinentu. „Zaměření evropsko-africké spolupráce se posunuje od rozvojové spolupráce k partnerství rovných,“ uvedl Van Rompuy. Spoléhat se pouze na evropskou pomoc totiž Afrika nemůže, zvláště po ekonomické krizi, která Evropu tvrdě zasáhla, dodává Euobserver.

Jak upozorňuje Deutsche Welle, současný summit se nese také ve znamení připravované dohody o volném obchodu, která má být uzavřena v říjnu 2014. Program se týká nejchudších zemí světa, kde příjem na hlavu nepřesahuje 363 eur za rok. Do také kategorie patří i 33 afrických států. Ty musí uzavřít Economic Partnership Agreement (EPA) upravující podmínky volného obchodu. Do teď ho ovšem v Africe podepsaly pouze čtyři státy.

ČR pomáhá Afričanům a buduje obchodní vztahy

Česká republika se na summitu bude zabývat jak ekonomickými otázkami a problematikou rozvojové pomoci, tak bezpečnostní agendou. „Snažíme se pomáhat např. účastí na misi Evropské unie v Mali,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka s tím, že s dalšími operacemi se zatím nepočítá: „Pokud dojde k omezení naší účasti v Afghánistánu v těch následujících měsících, tak i armáda České republiky bude mít určitou volnou kapacitu, kterou eventuálně bude možné využít pro to, abychom podpořili některé stabilizační kroky ze strany zejména Evropské unie, které směřují k tomu, aby se zlepšila situace ve střední a severní Africe.“

Premiér dodal, že je důležité zejména vytvořit podmínky obyvatelům severní Afriky, aby byli motivovaní zůstat doma a nebyli nuceni ze sociálních nebo bezpečnostních důvodů migrovat do Evropy.

Bohuslav Sobotka chce také bilaterálně jednat se zástupci konkrétních afrických států: „Měl bych se sejít s předsedou vlády Etiopie, měl bych jednat s prezidentem Tuniska, také s prezidentem Ghany a rovněž s prezidentem Nigérie. Při těch vzájemných jednáních budeme mluvit o možnostech spolupráce v obchodní oblasti.“ Premiér Sobotka dodal, že ČR se např. v Etiopii podílí na rozvojové pomoci.

Autor: Lucie Priknerová

Sdílet tento příspěvek