Europoslanci odhlasovali konec roamingu v prosinci 2015


Marie Bydžovská, Petr Zenkner, Euroskop, 3. 4. 2014

Evropský parlament schválil nová pravidla pro evropský telekomunikační trh. Poskytovatelé internetu už nebudou moci blokovat nebo zpomalit internetové služby poskytované jejich konkurenty. Poplatky za roaming mají přestat platit od 15. prosince 2015. Telefonování nebo odesílání emailů z mobilů bude tedy již o Vánocích roku 2015 stát stejně v Česku i zahraničí.

Reakce českých europoslanců

„Dojde k zásadnímu průlomu trhu telekomunikačních služeb – pro občany bude možné bez ohledu na zemi pobytu vybírat podle ceny i kvality nabízených služeb z českých i zahraničních operátorů,“ vyjádřila se o schvalované legislativě europoslankyně Zuzana Roithová.

„První co uživatelé mobilů pocítí, je zrušení poplatku za příchozí hovor v červenci letošního roku. Vynikající je, že zároveň prošel náš návrh na povinné zachování neutrality sítí, takže internet bude i nadále místem pro všechny,“ řekl europoslanec Pavel Poc. Jeho kolega Richard Falbr prohlásil: „Skvělé. Slib nejmenovaného kandidáta do EP nejmenované strany se splnil ještě než byl zvolen.“ Narážel tím na volební sliby kandidáta do Evropského parlamentu Pavla Teličky.

„Naši občané cestují a pracují po celé Evropě. Musí se přestat bát používat v zahraničí hlavně mobilní internet kvůli strachu z vysokých účtů,“ uvedl zase europoslanec Tošenovský.

Konec roztříštěného trhu?

Návrh na zrušení roamingových poplatků za volání, textové zprávy a datové služby v prosinci roku 2015 je součástí balíčku opatření k dobudování jednotného telekomunikačního trhu EU (tzv. „Propojený kontinent“).

Legislativní soubor obsahuje celou řadu nových pravidel pro evropské telekomunikační společnosti. Vedle zákazu roamingových poplatků od konce roku 2015 také třeba pravidla pro efektivní nakládání s rádiovým spektrem, která by měla umožnit další rozvoj 4G a 5G sítí v Evropě a s tím rychlejší mobilní data.

Motivací k návrhu telekomunikačního balíčku byla skutečnost, že Evropa je rozdělena na 28 jednotlivých vnitrostátních komunikačních trhů. Pravidla EU týkající se například udělování oprávnění, podmínek regulace, přidělování rádiového spektra a ochrany spotřebitele jsou uplatňována různými způsoby. Tato nejednotnost znevýhodňuje evropské operátory, kteří chtějí poskytovat přeshraniční služby.

Oproti USA nebo Číně, kde existují jednotné trhy s 330 a 1 400 miliony zákazníků, které jsou obsluhovány čtyřmi až pěti velkými operátory, obsluhuje evropský trh s 510 miliony zákazníků více než 200 operátorů.

Reakce operátorů

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků v minulosti kritizoval. Hlavně kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

„Zatím nemáme dostatek informací,“ řekl Euroskopu ke zrušení roamingu mluvčí Telefónicy Hany Fargali. Podle něj bude důležité, jakým způsobem se legislativa v jednotlivých členských státech implementuje.

Pravidla pro síťovou neutralitu

Komisařka Neelie Kroesová, která má telekomunikační služby ve své agendě, poukazuje na to, že nejde jen o roaming. Ten je jen nejvíce viditelnou překážkou. „Přiblížili jsme se odstranění mnoha dalších bariér, které Evropanům znemožňují využívat otevřenou souvislou komunikaci na kterémkoliv místě,“ okomentovala hlasování Evropského parlamentu.

Europoslanci například odhlasovali také striktní pravidla tzv. síťové neutrality. Telekomunikační společnosti nebudou smět zablokovat či znevýhodnit internetové připojení k službám či aplikacím svých konkurentů. Nemělo by být tedy možné, aby poskytovatelé internetu zpomalovali nebo blokovali služby jako SKYPE (telefonický kontakt přes internet), jak se dělo podle vyjádření Evropského telekomunikačního regulátora BEREC v roce 2012.

O konečné podobě balíčku bude Parlament jednat s Radou, ale silná pozice Evropského parlamentu v otázce roamingu již bude jasně daná. Dohoda na konečném znění s ministry pro telekomunikace členských zemí bude jednou z hlavních priorit nového Evropského parlamentu, který vzejde z květnových voleb.

Autor: Marie Bydžovská, Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality