Zaorálek v Rakousku, Zeman ve Slovinsku

03.04.2014
čtk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek míří do Vídně, kde se setká se svým rakouským protějškem Sebastianem Kurzem, prezidentem Heinzem Fischerem a představiteli parlamentu. Návštěvou Rakouska Zaorálek završí své úvodní návštěvy sousedních států po nástupu do funkce.

Zaorálek bude s Rakušany jednat o prohlubování česko-rakouských vztahů a aktuálních otázkách týkajících se mezinárodního dění a EU. Zlepšování vztahů s Rakouskem označil ministr ještě před lednovým nástupem do funkce za jeden z důležitých cílů. Česko a Rakousko rozděluje zejména názor na energetiku. Vídeň vystupuje razantně proti atomu a v minulosti opakovaně kritizovala jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Praha chce naopak energii z jádra i v budoucnu využívat.

O zemi „vedle“ bude naopak český prezident Miloš Zeman. Po návštěvě Srbska míří do Slovinska. Zeman se setká se svým protějškem Borutem Pahorem. Podle šéfa zahraničního odboru české prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka bude tématem setkání hlavně ekonomická spolupráce. Český prezident má také v Lublani setkán s premiérkou Alenkou Bratušekovou a sejde se i s předsedou dolní komory Parlamentu Janko Veberem.

Zemana v Lublani čeká i setkání se starostou hlavního slovinského města nebo beseda se studenty místní univerzity. Centrum slovinské metropole je výrazně tvarováno uměním slavného architekta Jožeho Plečnika, který působil i na Pražském hradě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek