08.04.2014
čtk

O neplatnosti unijní směrnice o uchovávání dat rozhodl Soudní dvůr EU, který označil normu za „mimořádně závažný a rozsáhlý zásah“ do soukromí a osobních práv občanů, píše ČTK.

Soudní dvůr EU uvedl, že směrnice o preventivním uchovávání dat, tedy internetové a telefonní komunikace, je v rozporu s právem EU. Norma vyžadovala, aby telekomunikační společnosti uchovávaly data svých klientů po dobu dvou let. Agentura Reuters cituje část rozsudku:“…fakt, že data jsou zadržována a následně používána bez toho, aniž by byl uživatel nebo registrovaný uživatel informován, může u lidí vzbudit pocit, že jejich osobní životy jsu pod permanentním dohledem.“Směrnice o uchovávání dat byla přijata v březnu 2006 po teroristických útocích v Madridu a v Londýně.

Normu napadla irská společnost Digital Rights Ireland, vláda rakouských Korutan a několik tisíc občanů Rakouska. Dnešní rozhodnutí je důležité i pro další země např. Německo, které se chystá na základě postoje Soudního dvora EU vytvořit vlastní zákon o uchovávání dat. V České republice byla část zákona o uchovávání dat zrušena Ústavním soudem v roce 2011. V roce 2012 byla schválena novela, která skladování dat upravuje.

Už v prosinci 2013 znalecký posudek dospel k tomu, že tato směrnice je „v plném rozsahu“ neslučitelná s Listinou základních práv Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek