Füle má řídit podpůrnou skupinu EU pro Ukrajinu

09.04.2014
čtk

Evropská unie chce vytvořit speciální podpůrnou skupinu, která by Ukrajině pomohla stabilizovat křehkou ekonomiku a vyřešit politickou krizi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované diplomatické zdroje. Ustavení skupiny má Brusel oznámit ve středu. Podle informací ČTK by v čele skupiny měl být český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Skupina by měla dát dohromady několik desítek evropských expertů, kteří by Kyjevu pomohli vypracovat priority pro příští období. „Ukážou na hlavní okruhy, kam by měla směřovat pomoc při stabilizaci hospodářství a řešení politické situace,“ uvedl nejmenovaný diplomat.

Füle, který v minulých měsících v Kyjevě často jednal, bude o výsledcích práce skupiny informovat předsedu komise José Barrosa a šéfku unijní diplomacie Catherine Ashtonovou, řekl ČTK v Bruselu unijní zdroj.

Činnost podpůrné skupiny by se mohla rozšířit i na Moldavsko a Gruzii, které stejně jako Ukrajina usilují o sblížení s Evropou. Své návrhy předloží jednotlivé evropské státy, spolupracovat má skupina i s evropskými finančními institucemi.

Mezinárodní měnový fond minulý měsíc oznámil, že Kyjevu poskytne půjčku ve výši 14 až 18 miliard dolarů v návaznosti na slib ekonomických reforem. Půjčka by měla otevřít cestu k další finanční pomoci, kterou Ukrajině poskytnou Spojené státy a EU během příštích dvou let.

Ukrajina je pro Západ prioritou po březnové ruské anexi Krymu, po níž následovala prudká destabilizace východoukrajinských ruskojazyčných regionů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek