Ministři EU budou jednat o Ukrajině

14.04.2014
čtk

Situace na Ukrajině dominuje dnešnímu jednání ministrů zahraničí Evropské unie v Lucemburku. Ministři budou diskutovat o další možné pomoci kyjevské vládě. Zaujmout asi i postoj k rychlému vývoji ve východní části země, kde vojensky organizované oddíly proruských separatistů obsadily v několika městech úřední budovy. Kyjevská vláda se rozhodla odpovědět silou.

EU kromě balíku hospodářské pomoci nyní zvažuje vyslání civilní mise, která by měla podpořit reformu ukrajinské policie a justice. O změnách v ozbrojených silách jedná ukrajinská strana se Severoatlantickou aliancí. Unie už kvůli ruské anexi Krymu uvalila cílené sankce na ruské představitele, nyní Evropská komise připravuje návrhy a analyzuje dopady možných variant plošných hospodářských sankcích. O nich by však musel rozhodnout summit hlav států a vlád osmadvacítky, upozorňují diplomaté.

NATO v neděli upozornilo na podobu proruských ozbrojenců s neoznačenými vojáky s ruskou výbavou, jejichž operace předcházely před nedávnem odtržení krymského poloostrova. Moskva zase varovala Kyjev před násilným řešením. Na čtvrtek je přitom do Ženevy plánovaná schůzka ministrů zahraničí USA, Ruska, Ukrajiny a šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové. Ta dnes vyzvala Moskvu, aby násilí neeskalovala.

Unijní ministři ale mají na programu jednání také situaci v Bosně a Hercegovině a vývoj syrské krize. ČR bude zastupovat ministr Lubomír Zaorálek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek