Bude Řecko potřebovat další balíček?

25.04.2014
čtk

Řecku by se při snižování státního dluhu nemuselo podařit splnit cíle dohodnuté s mezinárodními věřiteli. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že Řecko bude při ozdravování veřejných financí potřebovat další pomoc, napsala agentura DPA.

Zpráva předpokládá, že řecký dluh do roku 2022 klesne na zhruba 112 procent hrubého domácího produktu. Podle dohody s věřiteli by přitom měl být „výrazně nižší“ než 110 procent HDP. Na konci loňského roku zadlužení Řecka podle údajů statistického úřadu Eurostat stouplo na 175,1 procenta HDP ze 157,2 procenta HDP v roce 2012.

Za zhoršením vyhlídek podle komise stojí řada faktorů, včetně slabších prognóz pro vývoj nominálního HDP a pro příjmy z privatizace státního majetku. Komise rovněž upozornila, že Řecko je navzdory nedávnému návratu na dluhopisové trhy nadále závislé na pomoci od ostatních členských zemí eurozóny.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek