MPO a MZV chystají dohodu o ekonomické diplomacii

25.04.2014
čtk

Zahraniční zastoupení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agentury CzechInvest a CzechTrade. CzechTrade otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří. CzechInvest by mohl otevřít pobočku v Soulu. Chystá se také nová dohoda o ekonomické diplomacii s Ministerstvem zahraničí. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek. Ten již dříve rozhodl, že nedojde k původně plánovanému sloučení obou agentur.

Ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničí pracují na nové dohodě o zahraniční ekonomické diplomacii státu, ta by měla být hotova do května. „Součástí dohody by mělo být také to, že odborníci z MPO budou mít možnost se účastnit výběrových řízení na obchodní rady a být i na ambasádách,“ uvedl Mládek. Nová dohoda by měla podle něj konkretizovat již uzavřenou smlouvu mezi MPO a MZV z minulého roku, kterou podepsali bývalí ministři Jan Kohout a Jiří Cienciala. V příštím týdnu o nové dohodě bude jednat Mládek s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Mládek zároveň řekl, že chce zahájit exportní ofenzívu v oblasti 12 prioritních zemí a 26 zájmových zemí. „Pro etapu do roku 2020 do nich patří například Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Srbsko, Turecko, USA či Vietnam,“ uvedl Mládek.

Příští měsíc se ministr chystá vést misi dvou desítek podnikatelů do Vietnamu. Mise se uskuteční v termínu 10. až 15. května. V příštím týdnu odletí na návštěvu Číny ministr zahraničních věcí Zaorálek. Jde o první návštěvu na úrovni ministrů zahraničí po 15 letech. Podle Mládka by se tak měly odblokovat vztahy mezi ČR a Čínou na ministerské úrovni, které byly „zanedbané“.

Nové zahraniční kanceláře CzechTrade mají být letos otevřeny v ázerbájdžánském Baku, v Kantonu v Číně, v Indii (Bengalúru), Keni (Nairobi), Peru (Lima), Kolumbii (Bogotá), Indonésii (Jakarta) a v Chile (Santiago de Chile). Podle pověřeného ředitele CzechTrade Milana Ráže by měla mít agentura na konci roku 46 zahraničních zastoupení. CzechInvest jich má nyní šest.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve čtvrtek vypsalo výběrová řízení na obsazení pozic ředitelů státních agentur CzechInvest a CzechTrade. Resort to oznámil v tiskové zprávě. Obě organizace nyní vedou pověření ředitelé. Ministr Mládek v únoru odvolal předchozího pověřeného šéfa CzechTradu Zdeňka Vališe, skončil také generální ředitel státní agentury CzechInvest Marian Piecha.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek