EU a Kuba: 1 kolo rozhovorů o spolupráci

01.05.2014
čtk

Vyjednavači Evropské unie a Kuby ve středu uzavřeli první kolo rozhovorů, které mají zlepšit vzájemné vztahy zatížené represemi Havany vůči disidentům. Podle vedoucího delegace EU bylo jednání „velmi konstruktivní“ a potvrdilo zájem obou stran o pokračování dialogu, napsala agentura Reuters.

Státy EU se v roce 1996 dohodly, že podmínkou zlepšení styků s Kubou je respektování lidských práv a prosazování demokratických hodnot. Vztahy mezi Bruselem a Havanou byly od té doby napjaté, ale v poslední době obě strany projevily zájem o jejich zlepšení.

„Je patrný jasný zájem nalézt společnou základnu pro budoucí rozhovory,“ řekl po ukončení prvního kola rozhovorů vedoucí delegace EU, švédský diplomat Christian Leffler. Kubánská strana průběh jednání nekomentovala.

Rozpory podle Lefflera během jednání panovaly ohledně hodnocení ukrajinské krize. Havana kritizovala protiruské sankce Spojených států a EU a obvinila Západ, že se sám vměšuje do vnitřních záležitostí cizích států a podniká „dobyvačné války“. Spory ohledně rusko-ukrajinského konfliktu se sice bezprostředně netýkaly jednání mezi EU a Kubou, ale mohou se podle Lefflera stát tématem dalších kol rozhovorů.

Kuba přijala návrh Evropské unie na zahájení rozhovorů o dohodě o politickém dialogu a spolupráci letos v březnu. O nabídce rozhovorů Evropská unie definitivně rozhodla 10. února. Unijní vyjednavači chtějí dohodu dokončit do konce příštího roku.

S připravovanou dohodou musí souhlasit všech 28 členských zemí EU. Česká republika, Polsko a další postkomunistické státy tradičně uplatňovaly vůči kubánskému režimu tvrdší postoj než ostatní země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek