Státy EU a Komise se přou o ratifikaci obchodní dohody s Kanadou

09.05.2014
čtk

Nejméně několik týdnů až měsíců ještě potrvá, než se členské země EU a Evropská komise shodnou jakým způsobem v Unii ratifikovat rozsáhlou smlouvu o volném obchodu s Kanadou. Novinářům to po včerejším jednání unijních ministrů o otázkách zahraničního obchodu řekl český ministr průmyslu Jan Mládek. Ve smlouvě samotné je navíc podle něj řada otevřených bodů, o kterých bude potřeba dál jednat.

„Byla tam živá debata o tom, jestli dohoda má být ve výlučné kompetenci komise, nebo to má být smíšená dohoda vyžadující ratifikaci jednotlivými členskými zeměmi,“ vysvětlil český ministr. Unijní země podle něj z pochopitelných důvodů požadovaly, aby o smlouvě kromě Evropského parlamentu hlasovaly i parlamenty národní. Evropský komisař pro obchod Karel de Gucht podle Mládka prosazoval ratifikaci pouze v europarlamentu.

Podle českého ministra je tak možné, že tento spor bude muset někdy v budoucnu řešit Soudní dvůr EU, v zásadě se totiž jedná o různé interpretace lisabonské smlouvy upravující fungování unie.

Jednou z nedořešených otázek podle Mládka zůstává kanadská legislativa umožňující „kádrovat potencionální investory“, tedy poskytující Kanadě možnost říci, že určitého investora odmítá. „První automatická odpověď je, že když to má Kanada, tak by to měla mít Evropa též. Ale členské země – včetně nás – to většinou nechtějí,“ vysvětlil český ministr.

Definitivní verze smlouvy s vyřešeným způsobem jejího potvrzení v unii tedy podle Mládka nebude dříve než za několik týdnů či měsíců. „Žádná garance ale není. Komise měla větší ambici, tato smlouva by měla být jakýmsi ‚předjezdcem‘ té daleko komplikovanější smlouvy s USA, protože řeší podobné problémy,“ podotkl Mládek.

Kanada byla v roce 2013 podle Evropské komise pro unii dvanáctý nejvýznamnější obchodní partner. EU však pro Kanadu byla po USA partnerem druhým: do Evropy směřuje skoro desetina kanadského exportu. Vzájemná výměna zboží dosáhla loni 58,8 miliard eur (skoro 1,6 bilionu korun). Chystaná smlouva, kterou se ČR určitou dobu snažila zablokovat kvůli už zrušeným kanadským vízům pro české občany, by měla odstranit naprostou většinu celních bariér ve vzájemném obchodě a otevřít tak nové možnosti pro obchod i investování. Politické dohody o uzavření smlouvy dosáhly EU a Kanada loni v říjnu, smlouva by měla unii vydláždit cestu k podobné dohodě s USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek