EU a USA kritizovaly u WTO ruskou obchodní politiku

13.05.2014
čtk

Evropská unie v pondělí u Světové obchodní organizace (WTO) obvinila Rusko, že nevyvíjí žádnou snahu o zmírnění obchodních třenic. Spojené státy navíc tvrdí, že Moskva zavádí nové obchodní restrikce. Mezi oběti ruských obchodních bariér patří podle USA například Ukrajina a Polsko, napsala agentura Reuters.

Moskva naopak nedávno u WTO kritizovala Spojené státy za sankce, které na Rusko uvalil Washington kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Moskva tvrdí, že tyto sankce porušují pravidla WTO. Americký velvyslanec u WTO Michael Punke včera nicméně sankce označil za legální.

Velvyslanec EU u WTO Angelos Pangratis prohlásil, že Rusko nedokázalo vyřešit žádnou z obchodních otázek, které u EU vzbuzují znepokojení. „Nacházíme se v situaci, kdy vidíme, že důležitý člen WTO nemá takový přístup, jaký se očekává,“ řekl na adresu Ruska Pangratis po zasedání Všeobecné rady WTO.

Punke na zasedání představil seznam oblastí, ve kterých Rusko údajně porušuje pravidla WTO. Spojené státy podle Punkeho silně znepokojuje, že Rusko odmítá jeden ze základních cílů WTO, tedy snížení globálních bariér ve světovém obchodě. „Rusko čím dál více směřuje k budování zdí kolem své ekonomiky,“ prohlásil Punke.

Pangratis tvrdí, že WTO s kritikou ruské obchodní politiky převážně souhlasí. „Valná většina je na naší straně, o tom není pochyb,“ prohlásil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek