Soud nařídil Turecku odškodné kyperským Řekům, Ankara to odmítla

13.05.2014
čtk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nařídil Turecku zaplatit 90 milionů eur (téměř 2,5 miliardy korun) jako odškodné rodinám kyperských Řeků, kteří zmizeli za turecké vojenské invaze na Kypr v roce 1974. Odškodnění za morální újmu se rovněž vztahuje na rodiny, které zůstaly v severní části ostrova, kterou obývají převážně etničtí Turci. Ankara na rozsudek reagovala odmítavě s tvrzením, že z hlediska mezinárodního práva není rozhodnutí závazné.

Soud podle agentury AFP první skupině rodin přiznal odškodné v celkové výši 30 milionů eur a kyperským Řekům z enklávy na poloostrově Karpas v turecké části ostrova 60 milionů eur. Podle soudu se stali obětí diskriminace.

Pondělní rozsudek tak navazuje na rozhodnutí soudu z roku 2001, kdy shledal tureckou vládu vinnou masovým porušováním lidských práv v obsazené severní části ostrova Kypru. Přijal tak stížnost Nikósie, podle níž Ankara porušila takřka všechny články Evropské úmluvy o lidských právech. Nikósie konkrétně viní Turecko ze zmizení téměř 1500 kyperských Řeků a násilného přesídlení 211.000 dalších, z konfiskace jejich majetku a ze špatných životních podmínek pro ty kyperské Řeky, kteří směli zůstat. Těm byla omezována jejich základní práva, včetně zákazu vydávání periodik v řečtině, a také ohrožována jejich bezpečnost.

Podle tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua nemá verdikt štrasburského soudu pro Ankaru „žádný význam“, protože není z hlediska mezinárodního práva pro ni závazný. Jak ale upozorňuje AFP s odvoláním na soud, závazný je tím, že Turecko je signatářem Evropské úmluvy o lidských právech.

Davutoglu také prohlásil, že rozsudek přichází v „nevhodnou chvíli“, protože narušuje „psychologické ovzduší“, které obklopuje nejnovější vyjednávání o míru na rozděleném ostrově.

Turecká vláda všechna obvinění vytrvale odmítá mimo jiné s tím, že není odpovědná za severní Kypr, který je podle ní svrchovaným nezávislým státem. Takzvanou Severokyperskou tureckou republiku, která byla na tomto území svévolně vyhlášena v roce 1983, však uznává právě jen Ankara.

Trvající problémy mezi řeckým a tureckým obyvatelstvem vyústily v roce 1974 v pokus skupiny kyperských Řeků podporovaných tehdejší řeckou vojenskou juntou o státní převrat. V reakci na to vyslalo Turecko na Kypr vojsko, které obsadilo více než třetinu ostrova.

Problematické jsou v důsledku okupace severního Kypru a vyhnání kyperských Řeků z oblasti rozsáhlé spory o majetek, který tam zanechali. Finanční nároky kyperských Řeků, které z toho vyplývají, mnohonásobně převyšují odškodňující částku za morální újmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek