Juncker je proti silnému euru

15.05.2014
čtk

Pokud by byl Jean-Claude Juncker šéfem Evropské komise navrhl by v případě příliš silného eura obecné směrnice pro kurzovou politiku, jimiž by se Evropská centrální banka (ECB) musela řídit. Bývalý lucemburský premiér a šéf Euroskupiny je kandidátem za Evropskou lidovou stranu (EPP). Vyšel tak částečně vstříc volání francouzských politiků po zásahu ECB proti silnému euru.

„Kdybych byl předsedou komise a kdyby se euro stalo příliš silné, neváhal bych ministrům financí eurozóny navrhnout k úvaze přijetí všeobecných směrnic pro směnný kurz,“ řekl Juncker, jehož citovala agentura Reuters. Nedávné průzkumy před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu ukazují, že EPP, která sdružuje strany pravého středu, může získat pozici nejsilnějšího bloku, těsně před socialisty. Volby se konají od 22. do 25. května.

Juncker poznamenal, že lisabonská smlouva ministrům financí umožňuje stanovit „obecné směrnice pro politiku směnného kurzu“ na základě doporučení Evropské komise nebo ECB. Jeden z článků smlouvy ale stanoví, že taková směrnice nesmí ohrozit plnění primárního cíle ECB, jímž je udržování cenové stability. Od zavedení eura v roce 1999 EU tuto možnost nepoužila, kurz zcela volně kolísal a ECB opakovaně ujišťovala, že na kurz eura svou politikou necílí.

Kurz eura se v patnáctileté historii jednotné evropské měny pohyboval od minima 0,8225 dolaru v roce 2000 po maximum 1,6037 USD v roce 2008. Nyní se pohybuje kolem 1,37 USD a v poslední době se dostal k blízkosti hranice 1,40 USD, kterou někteří činitelé EU soukromě označují za „práh bolesti“. Euro posílilo za poslední rok proti dolaru o více než pět procent, což podkopává evropský vývoz a konkurenceschopnost, ale i ziskovost evropských firem v době, kdy se eurozóna dostává z dlouhé recese.

Může za to silná měna?

Francouzský premiér Manuel Valls počátkem května prohlásil, že Paříž považuje nynější kurz eura za příliš vysoký a hodlá žádat změnu měnové politiky tak, aby více podporovala ekonomický růst a zaměstnanost. Prezident Françoise Hollande podle něj po volbách do Evropského parlamentu předloží eurozóně iniciativu ohledně politiky ECB a kurzu eura.

Francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg předtím ECB vyzval, aby v zájmu oslabení eura přikročila k nestandardně uvolněné měnové politice, jakou uskutečňuje centrální banka v USA. Snahy Paříže ovlivňovat kurz eura a kroky ECB odmítl mluvčí německé vlády. Podle tisku vzbudila vyjádření francouzských politiků znepokojení u Deutsche Bundesbank, tedy německé centrální banky.

Juncker naznačil, že Francie se mýlí, když své ekonomické potíže svádí na nadhodnocenou měnu. Připomněl, že sousední země Německo a Itálie i při silném euru dosahují obchodních přebytků. „Neřekl bych, že ti, kdo říkají, že euro je příliš silné, se mýlí. Poukázal bych ale na to, že tentýž kurz platí pro všechny ekonomiky eurozóny,“ řekl. „Neměly by se stále hledat výmluvy a příčiny mimo národní hranice. Někdy může výkon ekonomiky zlepšit zavedení týchž reforem, které už zavedli jiní,“ dodal Juncker ve zjevné narážce na stížnosti francouzské socialistické vlády.

ECB si kurzu eura stále více všímá a vyjadřuje obavy z jeho vlivu na další pokles už tak nízké inflace. Na čtvrtečním zasedání Rady guvernérů ECB její šéf Mario Draghi naznačil, že opatření na podporu ekonomiky banka připravuje pro červnové zasedání. Podle zdrojů Reuters chystá ECB snížení všech úrokových sazeb, což by vyvinulo tlak na pokles eura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek