EU vyplatila Ukrajině první splátku ze slíbeného úvěru

21.05.2014
čtk

Evropská komise dnes vyplatila Ukrajině první splátku ze slíbeného úvěrového programu. Celkem Ukrajině poslala 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Dalších 500 milionů eur by měla EK uvolnit v příštích týdnech, jakmile ukrajinská strana dokončí nutné právní procedury, oznámila dnes komise. Celkem má Ukrajina formou tzv. programu makrofinanční pomoci (Macro-Financial Assistance) získat od Evropské unie 1,6 miliardy eur.

Půjčka je součástí širšího balíku finanční pomoci, který EU slíbila poskytnout Ukrajině letos v březnu. Celkem by Ukrajina měla získat v podobě půjček a záruk nejméně 11 miliard eur. Balík zahrnuje tři miliardy z rozpočtu EU, z toho 1,6 miliardy eur tvoří MFA. Další půjčku tři miliardy eur poskytne Evropská investiční banka a pět miliard eur Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Po vyplacení 600 milionů eur však budou další výplaty splátek úvěru záviset na tom, jak bude Ukrajina plnit podmínky stanovené dohodou s Mezinárodním měnovým fondem a v dohodách mezi Ukrajinou a EU.

MMF se dohodl s Ukrajinou na poskytnutí dvouletého úvěru koncem března. Výkonná rada fondu schválila úvěr 17 miliard USD (341 miliard Kč) koncem dubna, kdy současně rozhodla o okamžitém uvolnění 3,2 miliardy dolarů. Pomoc MMF zároveň otevřela Ukrajině dveře k dalším mezinárodním půjčkám ve výši asi 15 miliard dolarů.

Podle průzkumu uskutečněného agenturou Reuters by ukrajinská ekonomika v letošním roce měla klesnout hlouběji do recese. Mohou za to proruská povstání, která ochromují aktivitu ve východní, průmyslové části země a děsí zahraniční investory. Hrubý domácí produkt se má letos snížit o 4,3 procenta, zatímco loni stagnoval a v roce 2012 vzrostl o 0,2 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek