Volby do EP: Národní fronta, UKIP a CDU/CSU slaví

26.05.2014
ČTK, Euroskop

Volby do Evropského parlamentu přinesly posílení euroskeptických stran, zejména ve starých členských státech. Francouzská Národní fronta ve své zemi vyhrála se ziskem 36 procent hlasů, ve Velké Británii se na první místo dostal UKIP Nigela Farage, což znamená historicky první vítězství jiného uskupení než dvou tradičních stran od roku 1910. Německo jako jedinou velkou zemi EU ovládla vládní strana CDU/CSU.

V Evropském parlamentu dál zůstává nejsilnější frakcí Evropská lidová strana (EPP). Měla by získat 212 europoslanců z celkových 751. Znamená to tak oslabení o 62 mandátů. Skupina progresivní levice a demokratů (S&D) skončila druhá a získává 186 křesel. To je o 10 mandátů méně, než získala v roce 2009. Třetí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) ztratila 13 europoslanců a v následujícím období jich bude mít 70. Zelení/ Evropská svobodná aliace (Zelení/EFA) získala 55 křesel, což znamená, že přišla pouze o dva mandáty. Jako pátí skončili Evropští konzervativci a reformisté (ECR) a zaznamenali ztrátu 13 europoslaneckých míst. Nezařazených europoslanců by podle výsledků mělo být 67.

Volební účast v celé EU dosáhla 43,09 procenta, což je o 0,9 procenta více než v roce 2009. Nejvíce občanů přišlo k volbám v Belgii (90%) a v Lucembursku (90%), nejméně naopak na Slovensku (13%).

Autor: ČTK, Euroskop

Sdílet tento příspěvek