Juncker říká, že většina EU stojí za ním

02.06.2014
ČTK

Jean-Claude Juncker, bývalý premiér Lucemburska, a kandidát vítězné frakce v evropských volbách Evropské lidové strany (EPP) si myslí, že díky většině států EU, kterou podle svého mínění získal na svoji stranu, bude v polovině července zvolen předsedou Evropské komise.

Juncker tvrdí, že ho podporuje věština křesťanskodemokratických i socialistických vláda, uvedla ČTK Junckrovo prohlášení poskytnuté německému listu Bild am Sonntag. Jenomže proti Junckerovu jmenování šéfem EK vystoupili už ministerští předsedové Británie, Maďarska, Švédska a Nizozemska. Také italský premiér Matteo Renzi Junckera příliš nepodporuje, stejně jako Francie. Největším Junckerovým odpůrcem je britský premiér David Cameron. Výrazným aktérem, který se naopak vyslovil pro Junckerovo jmenování, je německá kancléřka Angela Merkelová.

Motivace Junckerových odpůrců se liší. Zatímco Cameronovi vadí, že Juncker je federalista, což je pro Británii snažící se zachovat volné vazby s EU problém. François Hollande chce podle ČTK a Bildu prosadit do předsednického křesla EK- bývalého francouzského ministra financí Pierra Moscoviciho. Jiní kritizují, že Juncker klade důraz na jmenování šéfa EK podle výsledků voleb. Renzi upozornil, že Juncker „nemá zajištěnou většinu a rovněž nemá automatické právo na tuto funkci… … Juncker je jedním ze jmen (kandidátů) na funkci šéfa komise, ale není jediným jménem,“ citovala ČTK Renziho výrok pro agenturu Reuters. Pokud by se šéfové států přece jenom na Junckerovi dohodli proti vůli některého ze svým členů, byl by porušen zvyk, že o závažným rozhodnutích se v Radě hlasuje jednomyslně.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek