Souboj o Brusel. Jak na to jdou Poláci


Marie Bydžovská, Euroskop, 3.6. 2014

Polsko nominuje na post šéfa evropské diplomacie svého ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Podle portálu Euobserver však v evropské exekutivě více usiluje o zisk ekonomického či energetického portfolia.

„Řeknu to otevřeně: Polsko získalo tak významný vliv na zahraniční politiku, že takzvaný vysoký zástupce bude předmětem našeho zájmu,“ řekl polský premiér Donald Tusk britskému BBC.

Vysoký zástupce EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku se běžně zkráceně označuje jako ministr zahraničí EU. Evropská rada bude o jmenování hlasovat v červenci a nově zvolený Evropský parlament o něm bude rozhodovat v září. V současnosti tuto funkci zastává Britka Catherine Ashtonová, která čelí značné kritice a rozhodla se o další mandát již neusilovat.

Bude Sikorski ministrem zahraničí?

Polský i český tisk přijal zprávu, že Varšava nominuje svého ministra zahraničí na významný zahraničněpolitický post s nadšením. Jedenapadesátiletý Sikorski, který je mimo jiné znám jako kritik ruské zahraniční politiky, bude nejen podle polského premiéra Donalda Tuska „přirozeným kandidátem“.

BBC připomíná, že Sikorski se jako polský ministr zahraničí vyslovoval pro důraznější reakci EU na ruské vojenské zásahy v Gruzii a na Ukrajině a byl vůdčí postavou při formulování mezinárodní diplomatické odpovědi na ukrajinskou krizi. Společně se svými protějšky z Německa a Francie pomohl vyjednat dohodu mezi režimem a opozicí v posledních dnech prezidentství Viktora Janukovyče.

Lákavá energetika

Podle portálu Euobserver však polský premiér upozornil, že jiná portfolia jsou minimálně stejně důležitá, především energetika, což je záležitost, v které se Varšava v uplynulých měsících stala výrazným tahounem. Velkou pozornost v dubnu získal článek premiéra Tuska otištěný ve Financial Times, v kterém vyzývá k vytvoření energetické unie, která by čelila nebezpečí závislosti na Rusku.

„Rádi bychom získali post v oblasti, jež je klíčová z pohledu Polska, ale i z evropské perspektivy. Přemýšlíme také o energetice či hospodářské soutěži,“ řekl Tusk.

Diplomatické zdroje portálu Euobserver uvádějí, že pro polskou vládu jsou ekonomická portfolia zajímavější než prestižní ale méně důležitý úřad šéfa evropské diplomacie.

Energetika se však zdá být podobná pověstným vysoko visícím hroznům. Určitě se najde mnoho nepřátel myšlenky, že komisař pro energetiku by pocházel ze země podporující těžbu břidlicového plynu a uhelné elektrárny.

Podle polských diplomatů se zdá, že Polsko zvolilo pro výběr své pozice v Evropské komisi opačný přístup než Česko. Nejdříve chce vybrat post, poté osobu, které jej bude zastávat.

Přesto se již v diskuzi objevují jména možných adeptů na bruselský post. Kromě Sikorského, který by mohl zastávat i pozici komisaře pro energetiku, se objevily jména expremiéra a Tuskova poradce Jana Krysztofa Bieleckého a exministra financí Jaceka Rostowského. Ve hře je stále i možnost, že by současný polský komisař Janusz Lewandowski pokračoval ve své funkci i v příštích pěti letech.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality