Českou delegaci v EPP povede Niedermayer

05.06.2014
čtk

Budoucí europoslanci zvolení za KDU-ČSL a TOP 09 vytvoří v poslaneckém klubu Evropské lidové strany (EPP) společnou českou národní delegaci. Povede ji lídr kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer.

„Dokážeme se dohodnout a společně pomáhat zlepšit Evropskou unii, což je v bytostném zájmu naší země,“ poznamenal Niedermayer. Je si prý vědom, že sedm českých poslanců v EPP je jen malou částí europarlamentu se 751 poslanci, díky spolupráci prý však i tato malá část má reálnou šanci se prosadit.

Michaela Šojdrová z KDU-ČSL míní, že dohoda o společné národní delegaci dává českým poslancům větší sílu při prosazování svých názorů uvnitř EPP. „Jsme se sedmi členy osmou největší národní delegací,“ připomněla. „Chceme dobře komunikovat. A myslíme, že zájmy České republiky by měly být nad úzkými stranickými zájmy,“ která je v delegaci místopředsedkyní.

Evropská lidová strana bude mít v novém europarlamentu, který se na ustavující schůzi sejde na počátku července, celkem 221 poslanců. Přes jistou ztrátu tak zůstává největší evropskou politickou frakcí. Českých poslanců v ní bude působit sedm, čtyři zvolení na kandidátce TOP 09 a Starostů a tři lidovci.

Nově zvolení europoslanci EPP se tento týden scházejí v Bruselu. Ve středu zvolili nového šéfa frakce, kterým se stal Manfred Weber (CSU) z Německa. Nahradil končícího Josepha Daula, který ale dál zůstává předsedou EPP. Na okraj „velkého“ jednání EPP se tedy ustavila také její česká národní součást.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek