EU a Ukrajina podepíší asociační dohodu v červnu

05.06.2014
čtk

Evropská unie a Ukrajina podepíší zbývající části asociační dohody nejpozději 27. června na summitu EU. Novinářům to oznámil Herman Van Rompuy. Předseda Evropské rady zdůraznil, že EU je připravena dohodu a s ní spojenou obchodní smlouvu podepsat co nejdříve. Van Rompuy také potvrdil, že se chystá v sobotu do Kyjeva na inauguraci nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Asociační dohody by na summitu EU plánováném na 26. a 27. června podepsat také Gruzie a Moldavsko.

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja koncem května v Kyjevě uvedl, že Ukrajina by chtěla chybějící části dohody s EU podepsat ještě před 27. červnem. Podle něj byla sice dohoda na tomto datu, nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko ale údajně trvá na dřívějším termínu.

Asociační dohoda se pro ukrajinské prozápadní politiky stala symbolem odklonu od těsných hospodářských a politických vazeb na Rusko. Ukrajina mohla smlouvy podepsat už loni na podzim v litevském Vilniusu. Tehdy to ale prezident Viktor Janukovyč náhle odmítl. Krok odůvodnil právě obavou, že integrace s EU by kriticky poškodila životně důležité napojení na ruské hospodářství.

Janukovyč tak odstartoval vleklou krizi, která vedla k jeho pádu, ruské anexi Krymu a nynějším sílícím bojům ukrajinské armády s proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Kyjev z jejich podpory Moskvu přímo obviňuje.

Po Janukovyčově pádu podepsal nynější premiér Arsenij Jaceňuk na konci března v Bruselu politické části asociační dohody. EU se také v rámci své pomoci ukrajinské ekonomice rozhodla do podzimu jednostranně plnit podmínky obchodní dohody a otevřít svůj trh pro většinu ukrajinského zboží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek